Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας : Το Νέο προεδρικό διάταγμα ….με «μνημονιακή» συνταγή

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει για άλλη μια φορά την εκπαιδευτική κοινότητα απέναντι σε αποφάσεις και αλλαγές που παγιώνουν την πολιτική των περικοπών και της εξοικονόμησης δαπανών. Το νέο Προεδρικό διάταγμα που ψηφίστηκε επιλεγμένα τον Αύγουστο, αποτελεί την επισημοποίηση του νέου σχολείου , που επιβλήθηκε χωρίς κανένα διάλογο την χρονιά που μας πέρασε.

Το νέο Π.Δ. 79 που είκοσι, σχεδόν χρόνια μετά, αντικατέστησε τα δυο προηγούμενα τα Π.Δ. 200 και 201 του 1998,μπορεί να αποτελεί θετικό βήμα στην αντιμετώπιση της εκπαίδευσης ως ενιαία, γεγονός που αποτελεί σημαντικό και κρίσιμο αίτημα του κλάδου, επισημοποιεί όμως την οργάνωση και λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων ενσωματώνοντας τις υπουργικές αποφάσεις Φίλη για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο  καθώς και τα ωρολόγια προγράμματα, αγνοώντας τα αιτήματα του κλάδου.
Η πολιτική της εξοικονόμησης δαπανών και η διαμόρφωση του σχολείου στα μέτρα που ορίζουν τα μνημόνια που υπογράφουν χαρακτηρίζεται από περικοπές σε θέσεις εκπαιδευτικών και διδακτικών αντικειμένων με αποτέλεσμα τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τον περιορισμό δημιουργικών μαθημάτων, την εξαφάνιση του δημιουργικού σχολείου που έχουν δικαίωμα μαθητές και εκπαιδευτικοί να έχουν.
·         Η συγκρότηση  τριμελών επιτροπών σε επίπεδο Διεύθυνσης Π.Ε. για τις εγγραφές αποτελεί σαφώς ελεγκτικό μηχανισμό, με στόχο την κατάργηση τμημάτων, την αύξηση των μαθητών ανα τμήμα, αδιαφορώντας για την ποιότητα στην εκπαίδευση
·         Η σύνταξη του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος από τον Διευθυντή, (άρθρο 11) αδιαφορώντας για το δημοκρατικό δικαίωμα της συλλογικής διαμόρφωσης του προγράμματος από το Σύλλογο διδασκόντων αποτελεί ακόμη μια αντιφατική απόφαση , που προσβάλλει τη λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων ως το κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων στο σχολείο
·         Η διατήρηση της αναλογίας εκπαιδευτικών – μαθητών σε 1: 25 παρά το πάγιο αίτημα του κλάδου για αλλαγή του για παιδαγωγικούς λόγους και η μη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης σαφώς αποτελούν την έλλειψη διάθεσης για σοβαρές αλλαγές με στόχο το μαθητή και τη διαμόρφωση σοβαρού επιπέδου στην εκπαίδευση.

Το ΠΔ αποτελεί την πιστοποίηση της αντιεκαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται και θα μας βρει απέναντι με θέσεις και προτάσεις. Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει προτάσεις και θα πρέπει να συμμετέχει μέσα από το συλλογικό μας όργανο τη ΔΟΕ σε διορθωτικές παρεμβάσεις του ΠΔ, προς όφελος της εκπαίδευσης, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Η επένδυση στην εκπαίδευση είναι ο μόνος δρόμος από τα αδιέξοδα που μας οδήγησαν οι  πολιτικές της υποτέλειας και των πελατειακών σχέσεων.
το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων- Νηπιαγωγών Χαλκίδας  θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε συνάδελφο για τα απλά καθημερινά αλλά και για όλες τις συλλογικές διεκδικήσεις. Ενημερώστε μας , επικοινωνήστε μαζί μας, γνωστοποιείστε το πρόβλημά σας..


Καλό  ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς….
με ελπίδα, πίστη, επιμονή και αγώνα, για την  επίτευξη των στόχων, των προσδοκιών και των διεκδικήσεων μας,
για το Δημόσιο σχολείο που αξίζει να έχουμε!
Το ΔΣ

Πρόεδρος : Κορωναίου Βέτα (6974341868)
Αντιπρόεδρος : Γιαννούχος Λάμπρος (6972725490)
Γεν. Γραμματέας : Βαρβάρου Έφη (6981005877)
Ταμίας: Κατσαρή Γεωργία (6944770517)
Μέλος: Γοδέβενου Ελένη (6977256584)
Μέλος: Παπουτσή Έλλη (6937307580)

Μέλος: Γαλανού Άννα (6978176622)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου