Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Δ.Ο.Ε.: Δαπάνες για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων

Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια το ποσό που διαθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) προς τους Δήμους της χώρας για τις λειτουργικές δαπάνες του συνόλου των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένει σταθερό στα 100.000.000€, ανεξάρτητα από το αν οι ανάγκες των σχολείων αυξάνονται. Για παράδειγμα, από το γεγονός ότι ακόμα και τα ολιγοθέσια δημοτικά θα γίνουν, με τον όποιο τρόπο, ολοήμερα ή από το γεγονός ότι η παλαιότητα των σχολείων (μιας και για δαπάνες για νέες κτηριακές υποδομές ούτε λόγος) είναι η αιτία για αυξημένες λειτουργικές δαπάνες.

Στην επιλογή της κυβέρνησης για διατήρηση του ποσού σταθερού προστίθεται άλλο ένα πρόβλημα που επιβαρύνει τη λειτουργία των σχολείων.
Στις 27 Απριλίου 2017 έγινε η β’ κατανομή ποσού 25.000.000,00 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους σε όλους τους Δήμους της Χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους.
Σχεδόν 4,5 μήνες μετά  και μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των μαθημάτων, η γ’ δόση για το 2017 είναι άγνωστο πότε θα καταβληθεί στους Ο.Τ.Α.. Αν σε αυτή την καθυστέρηση συνυπολογίσουμε και τη χρονική υστέρηση στην απόδοση προς τις Σχολικές Επιτροπές που προκύπτει από τις χρονοβόρες διαδικασίες των ίδιων των Ο.Τ.Α. είναι βέβαιο ότι στην καλύτερη περίπτωση τα χρήματα θα είναι στη διάθεση των Σχολικών Μονάδων μετά τα μέσα Οκτωβρίου 2017. Αλήθεια μέχρι τότε πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων;
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά εκκρεμεί και η υπογραφή των Κ.Υ.Α. που αφορούν στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων, χωρίς τις οποίες οι Σχολικές Επιτροπές δεν μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη των σχετικών συμβάσεων με αποτέλεσμα να μπαίνει ζήτημα τόσο της στοιχειώδους καθαριότητας των σχολικών μονάδων όσο και κινδύνων για την υγεία των μαθητών.
Καλούμε την κυβέρνηση:
  • να εκταμιεύσει άμεσα τα χρήματα της γ’ δόσης και να προχωρήσει και σε έκτακτη επιχορήγηση για τις λειτουργικές και τις επισκευαστικές δαπάνες, στηρίζοντας έμπρακτα τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.
  • ·Να προχωρήσει στην έκδοση του συνόλου των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στις συμβάσεις καθαριότητας.
Η σωστή λειτουργία των σχολείων, μα πάνω απ’ όλα η υγεία των μαθητών απαιτούν υπεύθυνη πολιτική στάση, κάτι που η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να επιδείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου