Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018-2019

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, αρχίζουν οι Νεανικές Κατηχητικές Συνάξεις για όλες τις ηλικίες, από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου μέχρι και τους αποφοίτους και φοιτητές, σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
           
Κατ’ αυτήν την Κυριακή σε όλες τις Εκκλησίες μας, κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, πρόκειται να τελεσθεί η Ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη των Κατηχητικών, ενώ πρόκειται να αναγνωσθεί και η υπ’ αριθμ. 104 Εγκύκλιος του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου προς τον Ιερό Κλήρο και τον Ευσεβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποίας έχει ως ακολούθως:


«Χριστιανοί μου ευλογημένοι και τέκνα μου αγαπητά,

Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνώ σήμερα μαζί σας, για να σας εκφράσω την αγωνία μου για ένα ζήτημα πολύ σημαντικό, το οποίον αφορά στην παρουσία των νέων μας στη ζωή της Εκκλησίας.

Ακούσαμε όλοι στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της σημερινής Θείας Λειτουργίας, τον Χριστό να ενεργεί το θαύμα της εκ νεκρών αναστάσεως ενός νέου ανθρώπου, στη μικρή πόλη της Ναΐν. Είδαμε το Χριστό να πλησιάζει το νεκρό νέο και εκεί που οι ελπίδες είχαν χαθεί, Εκείνος, με το ζωογόνο άγγιγμά Του, του χάρισε ξανά την ζωή, ξυπνώντάς τον από τον ύπνο του θανάτου.

Από τότε μέχρι σήμερα, ο αγώνας, η αγωνία, αλλά και η εσταυρωμένη αγαπητική διάθεση της Εκκλησίας είναι να συνεχίζει το έργο του Λυτρωτού μας Χριστού και να παρέχει το ζωοδόχο άγγιγμά Του σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, ιδιαιτέρως όμως στους νέους, οι οποίοι απειλούνται από πολλούς κινδύνους, ικανούς να επιφέρουν τον «πνευματικό θάνατο». Ένα θάνατο, ο οποίος, όταν έλθει, έχει ασύγκριτα φοβερότερες συνέπειες από τον σωματικό θάνατο, αφού ο άνθρωπος παραδίνεται με την θέλησή του στον αντίδικό μας διάβολο, αιχμαλωτίζεται από δυνάμεις ξένες προς την φύση του και μοιάζει αδύναμος να αντιδράσει.

Ακόμα κι αυτές τις τραγικές στιγμές, όμως, η Εκκλησία έχει τη δύναμη να «αναστήσει» τον πεσμένο στην αμαρτία άνθρωπο, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Χριστού, στο νεανίσκο της Ναΐν: «Νεανίσκε, σοι λέγω, εγέρθητι». Σήκω επάνω, παιδί μου! Ξύπνα από το λήθαργο, στον οποίο σε έχει ρίξει ο διάβολος και οι δυνάμεις του κι έλα στην Εκκλησία, να γνωρίσεις τον Χριστό και την αληθινή Ζωή!

Αυτούς τους λόγους, τους απευθύνει η Εκκλησία σε κάθε νέο, αλλά και σε κάθε μεγάλο, σε κάθε γονέα, ζητώντάς του να έχει ελπίδα ίδια μ’ εκείνη της χήρας μητέρας του Ευαγγελίου, η οποία πίστεψε στο Χριστό και Τον παρακάλεσε ν’ αγγίξει το υιό της για ν’ αναστηθεί.

Στην ελπίδα εκείνης της γυναίκας, σας καλώ όλους σας να συντονισθείτε και να πιστέψετε και να εμπιστευθείτε την ζωή και την πνευματική προκοπή και πρόοδο των παιδιών σας στην Εκκλησία, η Οποία έχει την δύναμη και την δυνατότητα –το ξέρετε- να τα βοηθήσει, προκειμένου να αναπτυχθούν σωστά, να αποκτήσουν «νουν Χριστού» και να γίνουν αληθινά «τέκνα Θεού», αλλά και χρήσιμοι άνθρωποι μέσα στην κοινωνία.

Αυτή την ελπίδα αγωνιζόμαστε να πραγματώσουμε μέσα από την Κατήχηση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του Βαπτίσματος και συνέχεια της Λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας μας και προσφέρεται στους νέους ανθρώπους, στις Ενοριακές Κατηχητικές Συνάξεις, από τις οποίες έχουν γνωρίσει το Χριστό και έχουν διαπαιδαγωγηθεί αναρίθμητοι νέοι, που ζουν εκκλησιαστικά και ως πολίτες της Ουράνιας Βασιλείας.

Σας παρακαλώ θερμά, να προτρέψετε τα παιδιά σας να συμμετάσχουν στα Κατηχητικά της Εκκλησίας μας, τα οποία αρχίζουν σήμερα και λειτουργούν σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως και να είσθε βέβαιοι ότι η προτροπή σας αυτή θ’ αποτελέσει την καλύτερη προσφορά στα παιδιά σας.

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης

Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†? Χαλκίδος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου