Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Παληγιάννης Βασίλης : Νηπιαγωγεία σε πρώην καταστήματα και ισόγεια πολυκατοικιών

Με αφορμή τη διάθεση 4,8 εκατομμυρίων ευρώ, για την εγκατάσταση 95 προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας σε 25 δήμους της χώρας για την κάλυψη κτιριακών αναγκών νηπιαγωγείων, τονίζουμε για άλλη μια φορά πως εκατοντάδες νηπιαγωγεία εξακολουθούν το 2018 να λειτουργούν σε συνθήκες ντροπής. Εκατοντάδες νηπιαγωγεία φιλοξενούνται σε χώρους ακατάλληλους και ενίοτε επικίνδυνους για την ίδια την ασφάλεια των νηπίων. 
Πολλά δε, δεν διαθέτουν ούτε αύλειο χώρο, ούτε το απαραίτητο παιδαγωγικό υλικό. 
Είναι απαράδεκτο να θεωρούνται πρώην καταστήματα, ισόγεια πολυκατοικιών και αποθήκες, κατάλληλοι χώροι για τη φιλοξενία παιδιών αυτής της ηλικίας. 

Εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων χώρων στην κυριολεξία στοιβάζονται 25 νήπια, ενίοτε και περισσότερα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα. 
Η έλλειψη της κατάλληλης κτιριακής υποδομής έχει συνέπεια και στη λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων. Δεν είναι δυνατόν να στοιβάζεις νήπια για 8 ώρες σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα. 
Με βάση τα παραπάνω πρέπει επιτέλους, άμεσα να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό επίλυσης του κτιριακού προβλήματος της προσχολικής αγωγής. 
Οφείλουμε ως χώρα να κατασκευάσουμε σύγχρονα νηπιαγωγεία με τους απαραίτητους χώρους, (αίθουσες διδασκαλίας, τραπεζαρία, αύλειο χώρο κ.τ.λ.) και με κατάλληλο παιδαγωγικό υλικό. 
Η εγκατάσταση προκατασκευασμένων αιθουσών είναι μέτρα προσωρινής ανακούφισης του στεγαστικού προβλήματος χωρίς να αποτελούν οριστική λύση. 
Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε νηπιαγωγεία για όλα τα νήπια. Νηπιαγωγεία που τα παιδιά θα μαθαίνουν σ ένα ελκυστικό, δημιουργικό και χαρούμενο περιβάλλον. 
Δυστυχώς έως σήμερα δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για την απόκτηση των απαραίτητων κτιριακών υποδομών. 
Σήμερα η λειτουργία του νηπιαγωγείου στηρίζεται στο φιλότιμο και το μεράκι των νηπιαγωγών μας, αφού οι νηπιαγωγοί είναι εκπαιδευτικοί, τραπεζοκόμοι, καθαριστές, νοσηλευτές κ.τ.λ. και είναι οι μόνοι εργαζόμενοι που στην πραγματικότητα δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε δύο λεπτών διάλειμμα. 
Πιστεύουμε πως στη χώρα μας πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει η ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου. 
Πρέπει άμεσα να αποκτήσουμε νηπιαγωγεία που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής μας, με ταυτόχρονη επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων των νηπιαγωγών. 

Πάντα στη διάθεσή σας 

Παληγιάννης Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου