Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Δ.Ο.Ε.: Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας

Η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από τη Δ.Ο.Ε. και την Ο.Λ.Μ.Ε. στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού, πέρα από το βασικό αίτημα για πραγματική στήριξη του δημόσιου σχολείου, ανέδειξε, για μια ακόμη φορά, την απαίτηση του κλάδου για την άμεση πραγματοποίηση όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει πραγματικά ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση, αφού οι εξαγγελίες του Υπουργού για 15.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας δεν μπορούν παρά να εκληφθούν ως υπόσχεση προεκλογικού χαρακτήρα αν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένη αναλυτική κατανομή ανά ειδικότητα και κλάδο, από την αποτύπωσή τους σε προκήρυξη και κυρίως από τη δέσμευση της κυβέρνησης για την έμπρακτη αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας των επί σειρά ετών «μόνιμων» αναπληρωτών ως κυρίαρχου κριτηρίου διορισμού.

Στη συνάντηση που είχαν τα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών με τον Υπουργό Παιδείας, τέθηκαν από τη Δ.Ο.Ε. τόσο το θέμα των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών όσο και μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δικαιώματα και στέγαση αναπληρωτών, υλοποίηση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, προγραμματισμός και αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου, ανάγκη για σταθερό υπεύθυνο ολοήμερου και ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου, χρηματοδότηση σχολείων και κτιριακές υποδομές, επιμόρφωση εκπαιδευτικών…).
Από την πλευρά του υπουργείου (Υπουργός, Γενικός Γραμματέας, Διευθυντές και συνεργάτες) ειπώθηκαν τα παρακάτω:
  • Για τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών πρόκειται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο συστήματος που θα στηρίζεται σε ακαδημαϊκά, κοινωνικά κριτήρια και στην προϋπηρεσία. Για το αν θα γίνεται με το ίδιο σύστημα και η πρόσληψη των αναπληρωτών, ο κ. Υπουργός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και επιφυλακτικός. Η πολιτική ηγεσία δεν ήταν και πάλι σε θέση να ανακοινώσει την κατανομή των 4.500 θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών που έχουν ανακοινωθεί για το σχ. έτος 2019-2020, δεν απάντησε για το αν θα υπάρξει ή όχι «οροφή» στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας (η προσμέτρηση του συνόλου της, είναι για τη Δ.Ο.Ε. αδιαπραγμάτευτη) ενώ για τη νομοθετική αποτύπωση της εξαγγελίας των υπόλοιπων διορισμών (5.250 για το 2020 και 5.250 το 2021) δήλωσε πως αναζητά τον τρόπο αν αυτό μπορεί να γίνει νομοθετικά.
  • Για τα δικαιώματα των αναπληρωτών, υπήρξε και πάλι αναφορά σε επίπεδο «ευχών» σε συνάρτηση με τον τρόπο πρόσληψης (από ΕΣΠΑ ή κρατικό προϋπολογισμό) κάτι που δεν δίνει λύση ενώ τα προβλήματα παραμένουν οξυμένα.
  • Για το θέμα της στέγασης έγινε αναφορά στην επικείμενη χρήση κτιρίων ανά την Ελλάδα που ανήκουν στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ενώ αναμένεται συνεννόηση και με το Υπουργείο Εσωτερικών σε επίπεδο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, αφού όλες οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη χρονιά δεν οδήγησαν σε συγκεκριμένες δράσεις δημιουργίας ή εξεύρεση στεγαστικών υποδομών τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Για την υλοποίηση της προσχολικής αγωγής, ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά θα στηριχτεί σε προκατασκευασμένες αίθουσες (που τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές) οι οποίες θα εγκατασταθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και τους Δήμους ενώ ζητήθηκε και η συμβολή της Δ.Ο.Ε. σε επίπεδο παρεμβάσεων και προτάσεων. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τόνισε την ανάγκη της εξεύρεσης όλων των απαιτούμενων οικοπέδων και την ανέγερση νέων νηπιαγωγείων. Τονίσαμε επίσης ότι είναι απαραίτητο η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε όλους τους Δήμους, ανεξάρτητα από την αρνητική στάση των δημοτικών αρχών που ακολουθούν τα, εχθρικά προς το δημόσιο σχολείο, κελεύσματα της Κ.Ε.Δ.Ε.
  • Για το θέμα του υπεύθυνου ολοήμερου σε όλα τα σχολεία, ο κ. Υπουργός δήλωσε πως η πολιτική ηγεσία αναγνωρίζει την εκπαιδευτική αναγκαιότητα της ύπαρξής του αλλά η βούλησή της, για τοποθέτησή του, προσκρούει στους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Η απάντηση αυτή σαφέστατα δεν ικανοποιεί το αίτημα της Δ.Ο.Ε. αποτελεί όμως κυβερνητική αναγνώριση της στάσης μας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική ρύθμιση της ίδιας κυβέρνησης (επί υπουργίας του κ. Φίλη) με την οποία καταργήθηκε, για εξοικονόμηση θέσεων και πιστώσεων, ο υπεύθυνος υποδιευθυντής ολοήμερου. Έστω και τώρα, μετά από τόσες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του ολοήμερου, η πολιτική ηγεσία αναγνωρίζει τη σημασία του και το σφάλμα της.
  • Σε σχέση με την επιμόρφωση, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται, σύντομα, να ανακοινωθεί από το Ι.Ε.Π. πρόγραμμα επιμόρφωσης που θα αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στις θεσμικές αλλαγές (κατάργηση Ο.Σ.Κ., τρόπος λειτουργίας ΚΤΥΠ) που έγιναν στα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων και είχαν αρνητικά αποτελέσματα στον τομέα των κτιριακών υποδομών των σχολείων ο οποίος χρειάζεται ιδιαίτερες παρεμβάσεις ώστε να χτιστούν, επιτέλους, νέα σχολεία.
  • Ο Διευθυντής του τμήματος Ειδικής Αγωγής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ίδρυσης θέσεων Ειδικής Αγωγής πριν την πραγματοποίηση διορισμών (η κατανομή πρόκειται να ανακοινωθεί…). Αναφέρθηκε, επίσης, στην παράλληλη στήριξη, αναγνωρίζοντας την αδυναμία επαρκούς κάλυψης όλων των αιτημάτων, με τη διαπίστωση της ανάγκης αλλαγών θεσμικού χαρακτήρα που θα ανατρέψουν την σημερινή εικόνα, που για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι άκρως προβληματική.
Είναι φανερό ότι το σύνολο των ανακοινώσεων κινήθηκε στην κατεύθυνση της … μελλοντικής επίλυσης προβλημάτων με βασικό παράγοντα ανάσχεσης τον δημοσιονομικό, αυτόν στον οποίο, όλα αυτά τα χρόνια της εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών, στηρίζονται οι αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις και πολιτικές.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. μπροστά στο άνοιγμα της συζήτησης από το Υπουργείο, για το σύστημα διορισμών τονίζει για μια ακόμη φορά την, ψηφισμένη από την 87η Γ.Σ., θέση του κλάδου «διεκδικούμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών σε όλες τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, σύμφωνα με τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για τη δομή της εκπαίδευσης,  με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους ως κυρίαρχο κριτήριο διορισμού», θέση που θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσοΩς Δ.Σ. βρισκόμαστε ήδη σε κύκλο συναντήσεων με τα κόμματα του κοινοβουλίου ώστε να καταθέσουμε τις θέσεις μας και να ανακοινωθούν οι δικές τους (ήδη υπήρξε συνάντηση με τον Γραμματέα και την Υπεύθυνη Παιδείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)ενώ οι σύλλογοι όλης της χώρας πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις όπου συζητούνται όλα τα ζητήματα ώστε να παρθούν αποφάσεις αγώνα που θα αποτυπωθούν στην Ολομέλεια των Προέδρων της χώρας στις 20 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου