Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΙΕΡΟΠΡΑΞΙΩΝ ΑΠΟ 16.3.2020 ΕΩΣ 30.3.2020

Προς
Τους Πανοσιολογιωτάτους και Αιδεσιμολογιωτάτους Πρεσβυτέρους,
τους Ιεροκήρυκας και τους Εφημερίους
τους Ευλαβεστάτους Διακόνους
και τις Μοναστικές Αδελφότητες
και τους ευλογημένους Χριστιανούς
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.
Ε δ ρ α ς  τ ω ν

ΘΕΜΑ: «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020».


Αγαπητά μου πνευματικά παιδιά,
Με συνοχή καρδίας επικοινωνώ μαζί σας, μετά την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, που εκδόθηκε στις 16 Μαρτίου 2020 και ήδη δημοσιεύθηκε την ίδια ημερομηνία στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με θέμα: «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020», εξ αφορμής του ζητήματος του νέου κορωνοιού (Covid-19) και της συμβολής όλων μας στην πρόληψη εξαπλώσεως της επιδημικής αυτής νόσου.

Το Φύλλον της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως μας διεβιβάσθη, διά τα καθ’ ημάς, υπό της Ιεράς Συνόδου, κι εμείς σας κοινοποιούμε τις ήδη γνωστές και από τα Μέσα Γενικής Ενημερώσεως διατάξεις και σας παρακαλούμε και σας προτρέπουμε για την εφαρμογή τους.

Ξέρω ότι τούτη η απαγόρευση είναι πρωτάκουστη και ξένη με τις παραδόσεις μας, που προβλέπουν εκτενείς και θερμότερες εν Εκκλησίαις δεήσεις προς τον Θεό και λιτανείες ιερές, για την αντιμετώπιση λοιμών και άλλων επικινδύνων καταστάσεων, με θαυμαστά μάλιστα κάθε φορά αποτελέσματα, αλλά σήμερα, παρά την εύλογη στενοχωρία και τον πόνο μας, ας ακούσουμε, παρακαλώ, την δραματική δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι έχουμε πόλεμο, άγνωστο πόλεμο, με χειροπιαστές αποδείξεις της ραγδαίας εξαπλώσεως του ιού στις ανθρώπινες κοινωνίες και πολλά θανατηφόρα κρούσματα. Ας βοηθήσουμε το σύστημα υγείας μας να αντέξει, με το να μείνουμε σπίτι μας, και ας συντελέσουμε όλοι μας στην ενότητα αυτού του πολυβασανισμένου λαού, υπακούοντας στις προσταγές της Πολιτείας. Καθήκον έχουμε να προστατεύσουμε εαυτούς και αλλήλους!

Και, βέβαια, Θεός φυλάξοι, δεν προστατευόμαστε από τον Θεό μας, με το να μην εκκλησιαζόμαστε, αυτό θα ήταν βλάσφημο και μόνο να το σκεφθούμε, αλλά αλληλοπροστατευόμαστε, και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, από τους κινδύνους των πολυανθρώπων συναθροίσεων.

Ας μην δώσουμε δε και δικαίωμα σε όσους από διάφορους λόγους στέκονται απέναντι στην Εκκλησία μας και από την πρώτη στιγμή την αδίκησαν και την στοχοποίησαν!

Ας αφήσουμε τον εαυτό μας, όσοι πιστοί, στα χέρια του Θεού με εμπιστοσύνη. Εκείνος, ετάζει καρδίας και νεφρούς, γνωρίζει μόνος τα βάθη της καρδίας καθενός μας, βλέπει τα κίνητρά μας, ακούει τους στεναγμούς μας, δεν του ξεφεύγουν τα δάκρυά μας, ούτε ο παραμικρός σταλαγμός του ματιού μας...

Δεν αρνούμαστε την πίστη μας, ούτε μας λείπει το θάρρος της ομολογίας, αλλά ας την εκδηλώσουμε μέσα από τις παρούσες συνθήκες!

Θα προσευχηθούμε, πρέπει να προσευχηθούμε, εκτενώς, και να αγρυπνήσουμε στο «ταμείον» μας, αυτό το διάστημα, ο δε Πατήρ ημών ο Ουράνιος βλέπει και εν τω κρυπτώ και ακούει εν τω κρυπτώ! Και ας κάνουμε εκκλησία το σπίτι μας, συνηγμένοι όλοι σαν οικογένεια και προσευχόμενοι! Και ο Κύριός μας, που υποσχέθηκε ότι όπου υπάρχουν δύο η τρεις συνηγμένοι στο άγιο Όνομά Του εκεί θα είναι και Εκείνος, εν μέσω αυτών, θα τηρήσει την υπόσχεσή Του. Την δύναμη της Θείας Λειτουργίας ουδόλως παραβλέπουμε? την γνωρίζουμε και την διδάσκουμε, όπως επίσης δεν μας διαφεύγει ότι η παρακολούθηση των Ιερών Ακολουθιών από την τηλεόραση η το ραδιόφωνο, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την παρουσία μας στον Ιερό Ναό, αλλά ακόμη και αυτή η παρακολούθηση, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, είναι κάτι περισσότερο από το τίποτα, είναι μία παρηγοριά, είναι μία ένδειξη αγάπης και ενδιαφέροντος για όσους για εύλογες αιτίες απουσιάζουν από τις Ιερές Συνάξεις! Και αυτή η προσωρινή αποφυγή συναθροίσεων για να μην εξαπλωθεί ο ιός είναι μια τέτοια εύλογη αιτία.

Ας θυμηθούμε, παιδιά μου, τούτη την ώρα, που η ψυχή μας αλήθεια πονάει και κλαίει (σκληρή η πραγματικότητα? να μην λειτουργήσουμε, έστω κεκλεισμένων των θυρών, της Σταυροπροσκυνήσεως, του Ευαγγελισμού!!!) ας θυμηθούμε, λέγω, τον ομολογητή Όσιό μας Ιωάννη τον Ρώσσο, ο οποίος, σε απαγορευτικές τελείως συνθήκες, έκανε τον σταύλο των ζώων, όπου έμενε ως αιχμάλωτος, με την διαρκή και θερμή προσευχή Του, αληθινή Εκκλησία και τόπον συναντήσεώς Του με τον Χριστό, τον οποίο ζήτησε και κοινώνησε, μέσα σ’ αυτόν τον σταύλο! Ο Ιερέας, μάλιστα, φοβούμενος μήπως οι αλλόπιστοι κακοποιήσουν την Θεία Κοινωνία την έκρυψε μέσα σε ένα μήλο...

Ίσως είναι η παρούσα όντως πικρή δυσκολία μία ευκαιρία για όλους μας για μεγαλύτερη μετάνοια η και ευκαιρία να εκτιμήσουμε περισσότερο τα δώρα του Θεού, που κάποτε τα αντιμετωπίζουμε με εξοικείωση και τυπική συνήθεια η και με εκκοσμικευμένη νοοτροπία και συμπεριφορά. Και να είστε βέβαιοι ότι, εάν ο Θεός δει πως μας λείπει και δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς Αυτόν, γρήγορα θα μας απαλλάξει από αυτήν την δικαιολογημένη δυσφορία! Γι’ αυτό σας προτρέπω όλους σε θερμή προσευχή! Αυτή είναι το οξυγόνο της υπάρξεώς μας! Μπορούμε, άλλωστε, να επισκεφθούμε το Ναό, να ανάψουμε ένα κεράκι και να κάνουμε και μία προσευχή, με ελπίδα!

 Ας μην ξεχάσουμε σε αυτές τις ταπεινές μας δεήσεις να ευχηθούμε, με όλη μας την δύναμη, για την θεραπεία των ασθενών, την προστασία και ενίσχυση των ιατρών και των νοσηλευτών και των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, οι οποίοι είναι αξιέπαινοι, αφού με κίνδυνο προσωπικό υπηρετούν τους πάσχοντες, αλλά να παρακαλέσουμε τον Θεό μας και υπέρ της αναπαύσεως των ήδη κεκοιμημένων αδελφών μας! Μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μας προτρέπει, κάθε βράδυ από τις 10:00 μέχρι τις 10:15, να προσευχόμαστε όλοι μαζί στα σπίτια μας, υπέρ της καταπαύσεως του πειρασμού και της νόσου και υπέρ της ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων – ερευνητών, τους οποίους και η Ίδια, όπως κι εμείς, ευγνωμόνως ευχαριστεί και ευλογεί.

Παιδιά μου αγαπητά,
Οι Ιερείς μου θα φροντίσουν να σας ενημερώνουν για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής αυτής της δυνατότητος προσελεύσεως στους Ιερούς Ναούς, κατά τις υποδείξεις των ειδικών και τις προβλέψεις της Υπουργικής αποφάσεως.

Οι Μοναχοί και οι Μοναχές μας, που δεν επιτρέπεται να δέχονται συγγενείς, επισκέπτες, προσκυνητές σε οργανωμένες η ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις και φιλοξενία αυτών, παρακαλούνται ώστε, την φιλοξενία της αγάπης που εγκάρδια σε όλους μας διαχρονικά, ολοπρόθυμα και ακατάπαυστα παρείχαν, να την αντικαταστήσουν, σε τούτον τον καιρό του πειρασμού, με εκτενείς υπέρ της οικουμένης όλης και πάντων ημών δεήσεις! Θα τελούν, βέβαια, κανονικά τις ημερήσιες ιερές ακολουθίες και προσευχές που ορίζει το μοναστηριακό τυπικό άνευ ιερέως, όμως, τα γυναικεία μοναστήρια. Επίσης παρακαλούμε να περιοριστούν οι έξοδοι εκ της Μονής των μοναχών και των μοναζουσών άνευ σοβαρής αιτίας, διά να μην μεταφέρουν άθελά τους τον ιο στα υπόλοιπα μέλη που εγκαταβιούν εντός της Μονής.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει και για την τέλεση Νεκρωσίμων Ακολουθιών. Οι μεν Κηδείες θα τελούνται εντός του Ιερού Ναού υφ’ ενός Ιερέως (του Εφημερίου), με συμμετοχή ενός Ιεροψάλτου, με παρουσία μόνον των στενών συγγενών του αποβιώσαντος και των προσώπων, που είναι απαραίτητα για την ταφή και πάλι με την τήρηση των προβλεπομένων αναγκαίων μέτρων προστασίας, ενώ τα Ιερά Μνημόσυνα μετά κολύβου επί του Τάφου με την παρουσία και πάλι μόνο των στενών συγγενών.

Επειδή, ωστόσο, επιτρέπεται η τέλεση Λειτουργίας, κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά προς σκοπό της μεταδόσεώς της από την τηλεόραση η το ραδιόφωνο, σας πληροφορούμε πως μπορείτε, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7 fm), αλλά και διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδος της Ι. Μητροπόλεώς μας imchalkidos.gr) να παρακολουθείτε τα τελούμενα από Ιερούς μας Ναούς και το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, που έχουν την δυνατότητα να μεταδίδουν και ήδη μεταδίδουν μέχρι σήμερα τις Ιερές Ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες!

Οι Ι. Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί, κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, και θα επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών για ατομική προσευχή, με βραχεία παραμονή στον χώρο λατρείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας παραμένουν κλειστά έως νεοτέρας και μόνο για επείγουσες υποθέσεις θα δέχονται το κοινό τις καθημερινές 10:00 π.μ. με 11:00 π.μ.

Αγαπητά μου παιδιά,
Ας ζητήσουμε με θέρμη ψυχής και με μετάνοια, από τον φιλάνθρωπο Κύριό μας, ταπείνωση και υπομονή και άμεση και ταχινή βοήθεια και ας Τον ικετεύσουμε να μας χαρίσει δώρο Πασχαλινό, να Τον λατρεύσουμε εν Εκκλησίαις την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση! ΑΜΗΝ!

Με πατρική αγάπη και στοργή

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου