Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Κοινή τοποθέτηση των Κοινοτικών Συμβούλων της Δημοτικής Κοινότητας Χαλκίδας για την πρόταση επιβολής τέλους για την τέλεση πολιτικού γάμου.

  Ως συνδυασμός είμαστε αντίθετοι με τη συγκεκριμένη πρόταση.
Χωρίς να μπαίνουμε στην ηθική ή θρησκευτική διάσταση του πολιτικού γάμου, ο γάμος είναι ένας θεσμός που ωφελεί πολλαπλά την κοινωνία μας, επομένως όχι μόνο δεν πρέπει να επιβαρύνουμε με χαράτσια αυτούς που θέλουν να παντρευτούν, αλλά θα πρέπει να τους παρέχουμε όλες τις διευκολύνσεις ώστε αυτό να γίνεται γρήγορα κι ανέξοδα.

Αν, όπως υποστηρίζετε, δέχεστε πιέσεις ως Δημοτική Αρχή για την τέλεση γάμων τα Σαββατοκύριακα και αυτό αποτελεί πρόβλημα για το εργασιακό ωράριο των υπαλλήλων (δεδομένου ότι ο Δήμαρχος ή οι Αντιδήμαρχοι οφείλουν να εκτελούν το χρέος τους σε κάθε περίπτωση), υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και μπορείτε να τις εφαρμόσετε.
Όσον αφορά στον «τιμοκατάλογο» που προτείνετε, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει ούτε ένα  ευρώ ως τέλος για την τέλεση πολιτικού γάμου στο Δήμο μας.
Είναι εντελώς εκτός της δικής μας λογικής το σκεπτικό σας. Ειλικρινά πιστεύουμε ότι ακόμα και ο πιο ακραίος νεοφιλελεύθερος επιχειρηματίας δε θα είχε τέτοιες προτάσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα!
Η πρότασή σας βασίζεται σε έναν ακραία ταξικό διαχωρισμό των συμπολιτών μας σε πλούσιους και φτωχούς αλλά και σε έναν εξίσου παράλογο διαχωρισμό των πολιτών σε «ντόπιους» και «ξένους». Το μόνο που λείπει είναι να χωρίσετε τις περιοχές της πόλης σε «ζώνες» για να τελείται ένας γάμος «όπου θέλει ο πελάτης» (μιας κι ως πελάτες αντιμετωπίζετε τους πολίτες) αρκεί «να πληρώσει το σωστό παράβολο».
          Για εμάς δεν υπάρχουν τέτοιες λογικές και πρακτικές. Εκεί που θα μπορεί να  παντρεύεται ένας πλούσιος συμπολίτης μας, θα πρέπει να μπορεί να παντρεύεται κι ένας φτωχός, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς ταξικές διαφορές. Εν τέλει, τι σηματοδοτεί μια τέτοια απόφαση  για τους συμπολίτες μας; Ότι όποιος πληρώνει καλά, παίρνει τα καλύτερα, ενώ όποιος δεν πληρώνει το κατάλληλο παράβολο γιατί δεν έχει τα χρήματα, δεν θα απολαμβάνει τις ίδιες συνθήκες τέλεσης γάμου, μια διαδικασία που ο Δήμος μας οφείλει να εξασφαλίσει για όλους τους πολίτες ισότιμα; Αυτό είναι    μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε;
          Άλλο ένα ζήτημα που, ενδεχομένως ορθά το βάζετε εμμέσως πλην σαφώς, είναι η οικονομική δυσπραγία του Δήμου. Μας λέτε με απλά λόγια ότι χρειαζόμαστε χρήματα ως Δήμος και μπορούμε να τα βρούμε επιβάλλοντας χαράτσια.
          Για εμάς ο πρώτος και πιο απλός τρόπος για να εξασφαλίσουμε την οικονομική επάρκεια του Δήμου είναι να περιορίσουμε τις δαπάνες κι όχι να αυξήσουμε τα έξοδα, επιβαρύνοντας τους συνδημότες.
          Δε μπορεί την ίδια στιγμή που ζητάτε από τους συνδημότες μας να πληρώσουν χαράτσι για το γάμο τους να χαρίζετε, όπως διαβάζουμε στον τοπικό τύπο, χρήματα στον Μπόμπολα ύψους 100.000 €.
          Αν πράγματι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, ας περιορίσετε τις φιέστες και ας εξορθολογήσετε τα έξοδα του Δήμου. Ας απαλλάξετε από τα καθήκοντά τους τους σύμβουλους που μαζικά προσλάβατε τον κατά τη διάρκεια της θητείας σας.
          Συνοψίζοντας, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πρότασή σας και αντιπροτείνουμε, αν πράγματι υπάρχει οικονομική δυσπραγία στο Δήμο μας, να στείλουμε επιστολή ως Δημοτική Κοινότητα στο Δήμαρχο με την οποία θα ζητάμε εξορθολογισμό των εξόδων του Δήμου και περιορισμό στο ελάχιστο των συμβούλων που έχουν προσληφθεί στερώντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους από τα ταμεία του Δήμου.

    Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι

Λαγού – Σκόνδρα Σουλτάνα
Γιαννούκος Θεόδωρος
Σπανού Βασιλική
Μπλέτσας Χρήστος

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου