Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Καίτη Ρηνάκη : Αίτημα για αναβολή Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αποχώρηση

KΑΙΤΗ ΡΗΝΑΚΗ

Εκπρόσωπος της

ΔΟΕ στο ΣΠΔΕ

τηλ. 6974750408

kaitirinaki@hotmail.com Αθήνα 31/3/2011

Προς

Τον Πρόεδρο και τα μέλη

του Δ.Σ. της ΔΟΕ

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου συμμετείχα ως εκπρόσωπος της ΔΟΕ, απαίτησα αναβολή του Συμβουλίου και αποχώρησα για τους εξής λόγους:

§ Η Υπουργός κ. Διαμαντοπούλου παρουσίασε την πρόταση για το Νέο Λύκειο πριν αυτή κατατεθεί προς συζήτηση στο ΣΠΔΕ.

§ Ενώ θέμα Η.Δ. ήταν τα Προγράμματα Σπουδών, η Υπουργός όχι μόνο πήρε αποφάσεις για το Νέο Λύκειο, όχι μόνο τις δημοσιοποίησε αλλά ανακοίνωσε δημόσια ότι θα τις κατέθετε για συζήτηση και προφανώς «έγκριση» στη συνεδρίαση του ΣΠΔΕ.

§ Το Κείμενο Εργασίας για τα Προγράμματα Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας προτάθηκε ως εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Η Ένωση όμως του Κύριου Προσωπικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με ανακοίνωσή του βεβαιώνει ότι «τα όργανα του ουδέποτε μέχρι τώρα συνεδρίασαν με θέμα την Οργάνωση του Σχολικού χρόνου (Σχολικό και Μαθητικό Ωράριο, Ωρολόγια και Αναλυτικά Προγράμματα, Μαθησιακός Χρόνος)». Ενημερώνονται «για όλους τους εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς εκ των υστέρων από τα Μ.Μ.Ε».

§ Η Υπουργός σε συνέντευξή της αναφέρθηκε στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών τονίζοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους δε συμμετέχει επειδή αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων. Δήλωσε επίσης, ότι αυτοί - οι μη απεργοί εκπαιδευτικοί – είναι και οι συνεργάτες της

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Ανήκω σε κείνους που πιστεύουν πως τα θέματα Παιδείας έχουν εθνική σημασία κι απαιτείται δημόσιος διάλογος για τη διαμόρφωση θέσεων και απόψεων, που θα βοηθήσουν την κάθε Κυβέρνηση να νομοθετεί σωστά και προς όφελος της Εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και συμμετέχω ανελλιπώς καταθέτοντας τις θέσεις του Κλάδου μας. Δεν μπορούσα όμως να επιτρέψω διαδικασίες που ντροπιάζουν και καταλύουν θεσμούς.

Δε νοείται πολιτική ηγεσία που σέβεται τους θεσμούς, εν μέσω διαδικασιών εθνικού διαλόγου στου οποίου τις συνεδριάσεις έχει ανοίξει το θέμα του «Νέου Σχολείου», να ανακοινώνει μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς να το έχει δώσει προς συζήτηση στο ΣΠΔΕ ζητώντας την άποψή του και τις παρατηρήσεις του..

Δε νοείται να έρχονται εισηγήσεις στο ΣΠΔΕ ως αποτέλεσμα ουσιαστικής δουλειάς του Π.Ι. του οποίου τα όργανα (Συντονιστικό Συμβούλιο, Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ολομέλεια) δεν έχουν συνεδριάσει ποτέ.

Δε νοείται Υπουργό Παιδείας να απαξιώνει το Συνδικαλιστικό Κίνημα και τους Αγώνες του, να αναφέρεται στους απεργούς συναδέλφους με έλλειμμα σεβασμού ξεχνώντας, πως όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς της εκπαίδευσης συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Σ.Π.Δ.Ε. συμβάλλοντας με τις τοποθετήσεις τους στη διαμόρφωση όσο το δυνατόν καλύτερων θέσεων.

Είμαι υπέρμαχος του διαλόγου, της ειλικρινούς συνεργασίας και κάθε δημοκρατικής διαδικασίας, όταν σκοπός είναι το όφελος της εκπαίδευσης. Θα συνεχίσω λοιπόν να συμμετέχω στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εάν κι εφόσον οι όροι και οι κανόνες λειτουργίας του τιμούν το θεσμό, θεωρώντας δεδομένο ότι η Υπουργός κ. Διαμαντοπούλου θα φροντίσει να επανορθώσει τη λάθος εκτίμησή της για το Συνδικαλιστικό Κίνημα, τους Δίκαιους Αγώνες του και την καθολική αντίδραση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας στις αποφάσεις που αιφνιδιαστικά και χωρίς διαδικασίες διαλόγου πήρε και αφορούν: το Νέο Σχολείο, τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις και υποβιβασμούς σχολείων, την κατάργηση της Μετεκπαίδευσης,, την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, το νέο μισθολόγιο. την υποχρηματοδότηση σχολικών επιτροπών, τους απλήρωτους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ κλπ.

Με εκτίμηση

Καίτη Ρηνάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου