Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

8% μείωση στους μισθούς στο Δημόσιο και 2% στον ιδιωτικό τομέα


Στον κάλαθο των αχρήστων πετάει η κυβέρνηση την προεκλογική της δέσμευση για «ενιαία προοδευτική κλίμακα», την οποία θέσπισε για τα εισοδήματα του 2010, αλλά την καταργεί -και αναδρομικά- για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1-1-2011 και μετά.

Τα νέα μέτρα κλείδωσαν έπειτα από την πολύωρη συνάντηση που είχε με τους ελεγκτές της Τρόικας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ με φόντο την προσπάθεια για εξασφάλιση τόσο της 5ης δόσης όσο και πρόσθετης βοήθειας ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα λιτότητας θα προβλέπει όχι μία, αλλά δύο φορολογικές κλίμακες, όπως και επί υπουργίας Αλογοσκούφη. Η μία θα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους με αφορολόγητο 10.000 ευρώ αντί 12.000 ευρώ, και μία άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, με αφορολόγητο 6.000 ευρώ αντί 12.000 ευρώ σήμερα.

Ενδεχομένως να υπάρχει και μια τρίτη «ενδιάμεση» κλίμακα, ειδικά για αγρότες, με αφορολόγητο 8.000 ευρώ.

Το νέο «πακέτο», όπως μετέδωσε το protothema.gr θα οδηγεί στην μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από 1ης Ιουλίου έως και 8%, ενώ οι μισθοί των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα μειώνονται αυτομάτως κατά 2%.

Καθώς στην κυβέρνηση προβλέπουν ότι σύντομα όλο και περισσότεροι θα χάνουν τη δουλειά τους και θα προσέρχονται στο ταμείο ανεργίας για να εισπράττουν επίδομα, προνόησαν να επιβάλουν έκτακτη εισφορά 3% που θα πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι. Οι του ιδιωτικού ταμείου πλήρωναν ήδη 1% εισφορές υπέρ ανεργίας, αλλά θα την πληρώνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν πλήρωναν καθόλου.

Επίσης για τους δημοσίους υπαλλήλους κόβεται στο μισό το κίνητρο απόδοσης που κυμαίνεται από 57-100 ευρώ το μήνα και πλέον περιορίζεται στα 28 ως 50 ευρώ το μήνα.

Μείωση έρχεται και στις υψηλές συντάξεις (άνω των 1700 ή και από τα 300 ευρώ προκειμένου για επικουρική) από 2% ως 4%.

Το ίδιο πακέτο προβλέπει να αυξηθεί κατά 40% ο ΛΑΦΚΑ για όλες τις συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ.

Έτσι, η κλίμακα του ΛΑΦΚΑ, του «φόρου αλληλεγγύης» θα αυξηθεί στο 6% (από 4% σήμερα) για τις συντάξεις από 1700 – 2000 ευρώ το μήνα και στο 14% (από 10% σήμερα) για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τις 3500 ευρώ το μήνα.

Περικοπές θα υπάρξουν και στις υψηλές – πρόωρες συντάξεις της ΔΕΗ και όλων των ΔΕΚΟ ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές συμβάσεις προβλέπονται ότι θα επιβληθούν το Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα για λόγους «κοινωνικής δικαιοσύνης» αποφασίστηκε να επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κατεβάζοντας το όριο επιβολής ΦΑΠ από τις 400.000 ευρώ στις 300.000 ή 350.000 ευρώ καθώς και έκτακτη εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής, πολυτελών ΙΧ άνω των 2000 κυβικών, ακόμη και επί των ιδιοκτησιών που έχουν πισίνες.

Παράλληλα θα μειωθεί κατά 150.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Σήμερα το αφορολόγητο ποσό του ΦΜΑΠ είναι 400.000 ευρώ.

πηγή:protothema.gr, Αλέξανδρος Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου