Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.: Επιλογές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων: Μια διαδικασία με πολλά ερωτηματικά . . .


Αγνοώντας επιδεικτικά για πολλοστή φορά τους νόμους που η ίδια θέσπισε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά τις αμέσως επόμενες ημέρες στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών σχολικών μονάδων.

Το πώς αντιλαμβάνονται κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή των νόμων, έγινε σαφές ένα χρόνο πριν όταν προχώρησαν στην επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης, παρακάμπτοντας τη σειρά που ορίζει ο νόμος 3848/2010 (Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές σχολείων).

Στη συνέχεια αφού πρώτα κάλεσαν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις για τη διαδικασία επιλογής Σχολικών Συμβούλων ανέτρεψαν τον προγραμματισμό τους καλώντας και τους υποψήφιους για τις θέσεις των διευθυντών σχολικών μονάδων σε υποβολή αιτήσεων.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται όμηροι φημών και διαρροών σχετικά με το πότε θα γίνουν οι κρίσεις για κάθε κατηγορία υποψηφίων, αν οι διευθυντές που θα επιλεγούν και είναι υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι θα έχουν ή όχι τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη θέση Σχολικού Συμβούλου κλπ.

Στο ίδιο διάστημα τα συμβούλια επιλογής στελεχώνονται με πρόσωπα που σε πληθώρα περιπτώσεων δεν έχουν στο ελάχιστο την επιστημονική – διοικητική κατάρτιση και την εμπειρία των υποψηφίων διευθυντών. Έχουν βέβαια το βασικό προσόν να είναι στελέχη συγκεκριμένης συνδικαλιστικής παράταξης και όλη την καλή διάθεση να επιτελέσουν το κομματικό έργο που θα τους ανατεθεί.

Κι όλα αυτά με το πλαίσιο της μοριοδότησης των υποψηφίων να ανατρέπεται καθημερινά αφού το Υπουργείο Παιδείας βομβαρδίζει τα ΠΥΣΠΕ με «διευκρινιστικές» φωτογραφικού χαρακτήρα εγκυκλίους.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν τα στελέχη εκπαίδευσης στο ζοφερό εκπαιδευτικό τοπίο του «νέου σχολείου» της υποχρηματοδότησης ενισχύουν τη βεβαιότητα και την πεποίθηση ότι κι αυτές οι επιλογές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα είναι επιλογές ημετέρων και προθύμων.

Σ’ αυτή τη συγκυρία θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση συνεδρίαση των εκλεγμένων στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για να συζητήσουμε το ζήτημα και να πάρουμε αποφάσεις προάσπισης των εκπαιδευτικών απέναντι στις παράτυπες (ή και παράνομες ακόμα) ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας.

Απευθύνουμε επίσης μια ύστατη έκκληση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να τηρήσει τη διαδικασία επιλογής στελεχών όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, να ανακαλέσει τις αποφάσεις συγκρότησης των ΠΥΣΠΕ που όταν δε φτάνουν στο νομικό ελάττωμα ενέχουν στοιχεία παραβίασης κάθε δεοντολογίας και να βάλει τέλος στη σωρεία εγκυκλίων που αντί να φωτίζουν σημεία ενός κακού νόμου τον κάνουν ακόμη χειρότερο.

Τα 4 μέλη της ΔΑΚΕ/ΠΕ στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Κόκκινος Χαράλαμπος

Κικινής Θανάσης

Οικονόμου Τριαντάφυλλος

Ανδρουλάκης Μάνος*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου