Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Μιχαήλ Γ. Κουφαλιτάκης : Ελληνικές Παραλίες : είναι προσβάσιμες σε ΑμεΑ;;


To καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του...και τα μαυρισμένα Ελληνικά κορμιά επιστρέφουν σιγά σιγά στην καθημερινότητα, έπειτα από "εξοντωτικές" διακοπές αλλά και αμέτρητα μπάνια στις Ελληνικές παραλίες. Ισχύει όμως αυτό για όλους τους συμπολίτες μας ;;

Κάθε καλοκαίρι και κυρίως τις μέρες που η ζέστη είναι αφόρητη επιλέγουμε να επισκεφθούμε τις παραλίες για να χαλαρώσουμε. Χωρίς δεύτερη σκέψη καταλήγουμε στα καταγάλανα νερά και στις όμορφες παραλίες του τόπου μας. Αυτό όμως είναι εφικτό για όλους; Σίγουρα όχι. Δεν είναι εφικτό για τους συν-ανθρώπους μας με κινητικές δυσκολίες, τους λεγόμενους ΑμεΑ. Πλέον σχεδόν όλες οι παραλίες είναι υπο την...κατοχή των ιδιωτών και φυσικά ζητάνε να πληρώσουμε για την… είσοδο αλλά και την ξαπλώστρα. Ακόμα και οι λιγοστές Δημοτικές παραλίες της χώρας ζητάνε χρήματα....για την είσοδο στην πλάζ, και φυσικά όχι 1 και 2 ευρώ. Τι έχουν κάνει όμως οι ιδιώτες αλλά και οι εκάστοτε Δήμαρχοι ;; Οι ναυαγοσώστες είναι ανύπαρκτοι στις περισσότερες των περιπτώσεων και έτσι πρώτον, ο κόσμος μένει απροστάτευτος αν τυχόν συμβεί κάτι, και κατά δεύτερον τα άτομα με κινητικά προβλήματα αποκόβονται τελείως από την πρόσβαση τους στο νερό.

Σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, οι παραλίες είναι πάρα πολλές και αξιόλογες αλλά και τόσο απρόσιτες σε άτομα που κινούνται με αμαξίδιο. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν ράμπες εισόδου στο νερό στις Ελληνικές παραλίες. Στα περισσότερα νησιά αλλά και στις περιφέρειες που υπάρχουν παραλίες είναι αδύνατον ένας συνάνθρωπος μας με κινητικές δυσκολίες να εισέλθει στο νερό.

Σχεδόν καμία Ελληνική παραλία δεν παρέχει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες να απολαύσουν τις χαρές και τα οφέλη της θάλασσας, που είναι τόσο αυτονόητα για όλους τους υπόλοιπους. Για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, η επαφή τους με το νερό έχει τεράστια οφέλη τόσο σε θέματα υγείας όσο και ψυχολογίας, γιατί το νερό είναι το μόνο στοιχείο που επιτρέπει στο <<ανάπηρο άτομο>> να νιώθει ελευθερία κινήσεων.

Καλό θα ήταν λοιπόν, τα αρμόδια Υπουργεία να κάνουν προσπάθειες για την λύση του προβλήματος, για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν. Υπάρχουν τόσοι συνάνθρωποι μας με κινητικές δυσκολίες που θα πρέπει να ενταχθούν πλήρως στο κοινωνικό σύνολο. Το θέμα δεν είναι πολιτικό, δεν έχει χρώμα, γαλάζιο η πράσινο, είναι κοινωνικό και αφορά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών αλλά και των εκατοντάδων τουριστών με κινητικές δυσκολίες, που δεν επισκέφθονται πλέον την Ελλάδα διότι ενημερώνονται πως οι παραλίες μας, αν και οι περισσότερες έχουν γαλάζια σημαία δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή για ΑμεΑ....ακόμα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσες χιλιάδες είναι οι συνάνθρωποι μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα; Σας πληροφορώ είναι πολλοί....και το μόνο που ζητάνε είναι μια ράμπα για να μπουν στο νερό και να χαρούν και εκείνοι τις ομορφιές των Ελληνικών ακτών....

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?v=v-vhrvkzBKo&feature=player_embedded

Μιχαήλ Γ. Κουφαλιτάκης

Φοιτητής BA International Politics

Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ στα Διγελιώτικα

Τοποθετήθηκε στην ακτή των Διγελιωτίκων, στη βραβευμένη με γαλάζια σημαία, μηχανισμός εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ. Η συγκεκριμένη διαδικασία ξεκίνησε πριν από αρκετές εβδομάδες και προκειμένου να ολοκληρωθεί συντονίστηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου Αιγίου με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Ρέλλα, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαϊας με επικεφαλής τον Αντινομάρχη κ. Φεσσιάν και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, του οποίου και η συγκεκριμένη κατασκευή φέρει την υπογραφή.

(πηγή : http://aigio.gr/gr/index.php?option=com_content&task=view&id=802&Itemid=1 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου