Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί : Επιστήμονες σε ομηρία.


Σήμερα πραγματοποιείται μια ιδιότυπη ομηρία χιλιάδων ανθρώπων, χιλιάδων οικογενειών.
Θύτης είναι το Υπουργείο Παιδείας και θύματα χιλιάδες εκπαιδευτικοί (μαζί με τις οικογένειές τους) που περιμένουν εναγωνίως την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψή τους στα σχολεία!
Δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή, 14:00 της Κυριακής 05-09-2010, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, καμία επίσημη τοποθέτηση για το πότε θα γίνει αυτή η ανακοίνωση, για το πότε θα μάθουν επιτέλους οι συνάδελφοι το ΠΥΣΠΕ στο οποίο θα εργασθούν το σχολικό έτος 2010-2011.
Εντωμεταξύ τα σχολεία έχουν χιλιάδες κενά, τα νηπιαγωγεία είναι κλειστά και δε μπορούν να γίνουν εγγραφές νηπίων, δε μπορεί να γίνει ο απαιτούμενος εκπαιδευτικός προγραμματισμός στα σχολεία, ούτε καν ο καταμερισμός τάξεων, δε ξέρει κανείς αν τα παιδιά την ημέρα του αγιασμού θα δουν δασκάλους σε κάποια σχολεία ή θα έχουν μπροστά τους μόνο τον παπά!
Πολλά ΠΥΣΠΕ, ενδεχομένως κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου, έχουν αργήσει να κάνουν κι αυτές ακόμα τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ, ενώ, την ίδια στιγμή, ζητούν μέσα σε μια μέρα οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων να αποφασίσουν αν θέλουν να εργαστούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση!
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν όλα αυτά! Είναι όμως η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που, ενώ δεν υπάρχει προφανής λόγος, ο προγραμματισμός έχει πέσει τόσο έξω! Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που η εκπαιδευτική κοινότητα δοκιμάζεται χωρίς να υπάρχει έστω η παραμικρή ενημέρωση. Η μόνη εξήγηση που δίνεται είναι ότι το κράτος.. τρενάρει την απόφασή του για να μην πληρώσει μερικά μεροκάματα παραπάνω! Λες και όσα χρήματα θα δώσει, δε θα γυρίσουν άμεσα σε αυτό, αλλά θα φύγουν στην Ελβετία, μιας κι εκεί επενδύουμε τα λεφτά μας εμείς οι εκπαιδευτικοί!
Οφείλει το Υπουργείο Παιδείας να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους για το πότε θα γίνουν οι προσλήψεις, πόσοι θα είναι πλήρους ωραρίου και πόσοι μειωμένου, πόσα κενά θα πληρωθούν! Οφείλει να σταματήσει την ομηρία!
Η Δ.Ο.Ε. καλεί τα Δ.Σ. των Συλλόγων να της αναφέρουν τα κενά κάθε Συλλόγου μέχρι την Παρασκευή! Ποια κενά όμως , αν δεν έχουν έρθει και δεν έχουν προσληφθεί οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί; Ποια κενά, όταν οι επιλεγέντες από την πράσινη κυβέρνηση Διευθυντές Εκπαίδευσης αδυνατούν αυτή τη στιγμή να κάνουν αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ και αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη τις επίσημες αποφάσεις τους; Ποια κενά, όταν δεν υπάρχουν στελέχη στα γραφεία για να κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο και προγραμματισμό;
Η Παιδεία δεν είναι αμπελοχώραφο κανενός, πολύ περισσότερο δεν είναι λούνα παρκ για να παίζει η πολιτική ηγεσία! Δεν είναι μαριονέτες οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, είναι επιστήμονες και οφείλουμε να τους συμπεριφερόμαστε με εντιμότητα και αξιοπρέπεια!
Ελπίζω η συμπεριφορά του Υπουργείου να μην ξεχαστεί τόσο εύκολα από τους αναπληρωτές γιατί... τα όσα έρχονται στο χώρο της Παιδείας είναι ακόμα πιο επίπονα και δεν υπάρχει χώρος για ωχαδερφισμό και συγχωροχάρτια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου