Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί στο στόχαστρο του Υπουργείου Παιδείας


Όλα τα κόμματα, εξουσίας και μη, υπόσχονται προστασία των οικογενειών με πολλά παιδιά καθώς και αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού. Στο πλαίσιο αυτό πριν από χρόνια ψηφίστηκε νόμος του Κράτους που μεριμνά έτσι ώστε το 20% των διορισμών στο Δημόσιο να δίνεται στους τρίτεκνους υποψήφιους.
Τρίτεκνοι (για να καταλάβουμε αλλά και να ξεκαθαρίσουμε τη σπουδαιότητα του προβλήματος) είναι όσοι έχουν αποκτήσει τρία τέκνα, τρία παιδιά! Είναι πολύ λογικό λοιπόν, να δίνεται ιδιαίτερη φροντίδα στην προστασία αυτών των οικογενειών.
Στο χώρο της Παιδείας όλα αυτά τα χρόνια οι τρίτεκνοι απολάμβαναν τα προνόμια που τους έδινε ο νόμος και , πάρα πολύ ορθά, βρίσκονταν σε πλεονεκτική θέση τόσο όσον αφορά το Νομό διορισμού τους, όσο και ως προς την δυνατότητα επιλογής σχολικών μονάδων κατά προτεραιότητα.
Φαίνεται όμως πως η οικονομική (και όχι μόνο) κρίση για το ΠΑΣΟΚ είναι ευθύνη αυτών που έχουν πολλά παιδιά! Γιατί… πώς αλλιώς δικαιολογείται αυτή η απίστευτη επιθετικότητα απέναντι στους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς στις πρόσφατες προσλήψεις των αναπληρωτών;
Καταρχήν το μεγάλο σκάνδαλο έγινε με την ανακοίνωση των πινάκων πρόσληψης και την άμεση (μετά από λίγες ώρες) επικαιροποίησή τους! Στην Εύβοια μόνο, αρχικά είχαν διοριστεί 58 μη τρίτεκνοι και 19 τρίτεκνοι (σχεδόν λογική κατανομή), όταν έγινε η επικαιροποίηση του πίνακα διορίστηκαν 43 μη τρίτεκνοι και 34 τρίτεκνοι!
Έπειτα, έγινε εσφαλμένη κατανομή των τρίτεκνων με αποτέλεσμα το 70% αυτών να τοποθετηθούν στην Αιτωλοακαρνανία και στην Εύβοια, ενώ υπάρχουν ΠΥΣΠΕ (π.χ. Α’ Αθηνών, Ροδόπης, Χαλκιδικής κ.α.) που δεν τοποθετήθηκε ούτε ένας αν και υπήρχαν δεκάδες αιτήσεις!
Με λίγα λόγια καταστρατηγήθηκε χωρίς προφανή λόγο το 20% που υπήρχε ως κανόνας στους διορισμούς και αυτό είχε αρνητικότατες συνέπειες για τους προσληφθέντες συναδέλφους!

Ποιες είναι αυτές οι συνέπειες;
1) Δύο συνάδελφοι Νηπιαγωγοί που την Τετάρτη προσλήφθηκαν στην Εύβοια, την Πέμπτη ήταν ΑΝΕΡΓΟΙ! Φυσικά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ανά την Ελλάδα αλλά εστιάζω στην Εύβοια μιας και είναι το ΠΥΣΠΕ στο οποίο εργάζομαι.
2) Δώδεκα συνάδελφοι ξεκίνησαν την Τετάρτη για τη Χαλκίδα και την Πέμπτη… άλλος τράβηξε για Ηράκλειο, άλλος για Λιβαδειά, άλλος για Αττική! Τα ίδια έγιναν και σε πολλές άλλες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα!
3) Οι μαζικοί διορισμοί τρίτεκνων στην Εύβοια είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί επι της ουσίας το πλεονέκτημά τους στην επιλογή σχολείων καθώς δεν ήταν δυνατόν (ή μήπως ήταν και δεν το φρόντισε η Διεύθυνση της Εύβοιας;) να τοποθετηθούν και οι 34 σε «καλά» (ό,τι κι αν σημαίνει για τον καθέναν αυτό) σχολεία!

Ποιος θα αποζημιώσει τους εκπαιδευτικούς για την ταλαιπωρία και (σε κάποιες περιπτώσεις) την οικονομική ζημιά; Ποιος θα τους αποζημιώσει για την αναστάτωση που προκάλεσε το Υπουργείο στους ίδιους και τις οικογένειές τους με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του;
Ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει στοχοποιηθεί από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Αυτό το είχαμε καταλάβει! Όμως η ανελέητη επίθεση εναντίον εκπαιδευτικών με παιδιά είναι πραγματικά αδικαιολόγητη και παράλογη!
Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ ότι έχει ως στόχο του την βελτίωση της Παιδείας και την προστασία της οικογένειας όταν μεταχειρίζεται με το χείριστο τρόπο τους εκπαιδευτικούς με παιδιά;
Ας ελπίσουμε ότι ο λαός έχει και νου και γνώση και ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη δια της ψήφου του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου