Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Υπουργείο Παιδείας : Ανοργανωσιά ή καλοστημένη φάμπρικα πελατειακών εξυπηρετήσεων;


Είναι πραγματικά εξωφρενικά όλα αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της Παιδείας τις τελευταίες μέρες! Δεν ξέρω αν θα πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε ως επιστήμονες, ως εκπαιδευτικοί, ως άνθρωποι, ως πολίτες αυτής εδώ της χώρας!
Δε θα μπορούσα να πω ότι οι μάσκες έπεσαν γιατί, τελικά, οι μάσκες ποτέ δε φορέθηκαν! Η επιθετικότητα και η απαξίωση που δείχνει η πολιτική ηγεσία στον κλάδο των εκπαιδευτικών είναι εξόφθαλμη και αδιαμφισβήτητη από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ! Άλλη πρεμούρα, άλλο όνειρο δεν είχαν τα στελέχη της νέας κυβέρνησης από το να αλλάξουν το όνομα και το σήμα του Υπουργείου μας, να καταργήσουν τον όρο ΕΘΝΙΚΗ για να μας προϊδεάσουν για όλα αυτά που θα έρχονταν!
Ακολούθησαν αλλοπρόσαλλες δηλώσεις και αποφάσεις, ανακλήσεις αποσπασμένων στο εξωτερικό, περικοπή μισθών, περικοπή θέσεων εργασίας, εξοντωτική τιμωρία των νεοδιόριστων με υποχρεωτική τριετή παραμονή στα ΠΥΣΠΕ πρώτου διορισμού και άλλα πολλά που θα ήταν περιττό να τα αναφέρω!
Στα πιο πρόσφατα θα πρέπει να καταγραφεί η αποδόμηση των Γραφείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αρχικά με την εκδίωξη της πλειοψηφίας των δεξιών μελών των ΠΥΣΠΕ, μετά και των Διευθυντών Εκπαίδευσης, έπειτα με τη μη απόσπαση ικανού αριθμού αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα γραφεία με αποτέλεσμα να μη μπορούν να γίνουν καν τοποθετήσεις υπεράριθμων και αποσπάσεις-οριστικές τοποθετήσεις εντός ΠΥΣΠΕ!
Και, σαν να μην έφταναν αυτά, το τελευταίο μεγάλο σκάνδαλο έγινε σε δύο φάσεις! Πρώτα οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ έγιναν κουτσουρεμένες! Άνθρωποι με παιδιά και υποχρεώσεις δεν πήραν απόσπαση σε νομούς με υπαρκτά κενά και αναγκάζονται τώρα να μείνουν ξεχωριστά σύζυγοι και παιδιά! Φυσικά δεν έλειψαν και οι εξόφθαλμες αδικίες με αποτέλεσμα να υπάρξει και μια σχετική γκρίνια μεταξύ συναδέλφων για το δίκαιο ή άδικο των κριτηρίων απόσπασης!
Κατόπιν, πριν εξεταστούν εκ νέου οι αποσπάσεις των ΜΟΝΙΜΩΝ εκπαιδευτικών, ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις των αναπληρωτών! Διορισμοί σε περιοχές που το Υπουργείο αρνήθηκε αποσπάσεις μονίμων για άγνωστους λόγους! Μήπως κι αυτοί οι διορισμοί όμως έγιναν σωστά; 7.500 εκπαιδευτικούς λέει το ίδιο το Υπουργείο ότι χρειάζεται, κοντά στις 4.000 προσλαμβάνει! Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα; Ποιος θα υποδεχτεί τους μαθητές στον αγιασμό;
ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ σε αυτούς που σκέφτηκαν αυτό το πλάνο δράσης! Ο παραλογισμός του Υπουργείου εκθέτει πρώτα από όλα και πάνω από όλα εμάς! Στην τελική... η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αργά ή γρήγορα θα αλλάξει...γειτονιά! Εμείς όμως θα είμαστε εδώ για πολλά χρόνια ακόμα, για δεκαετίες ολόκληρες! Τα λάθη τα δικά τους εμείς τα πληρώνουμε, την υπονόμευση του έργου μας εμείς θα κληθούμε να την αντιμετωπίσουμε!
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ανάκληση των προσλήψεων των συναδέλφων αναπληρωτών νηπιαγωγών, η ανακοίνωσή τους εκ νέου με αρκετές αλλαγές τόσο στα ΠΥΣΠΕ διορισμού, όσο και στα πρόσωπα τα οποία διορίζονται!
Είναι εύλογα τα ερωτήματα που προκύπτουν :
- Γιατί όλες αυτές οι αδικίες;
- Ποιον εξυπηρετούν;
- Πόσο ανόητους (ή δεδομένους) μας περνάτε εμάς τους εκπαιδευτικούς;
- Μήπως υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο εναντίον μας;
- Γιατί βάλλεται η Παιδεία; Μήπως είναι ένα οργανωμένο σχέδιο ενάντια σε αυτή την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδας μας;
- Για ποιο λόγο και ως πότε θα προσβάλετε τους εκπαιδευτικούς και θα τους πολεμάτε σε έναν πόλεμο που μόνοι σας κηρύξατε, κύριοι του Υπουργείου;
- Υπάρχει κάποιος που θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για όλα αυτά που συμβαίνουν;
- Υπάρχει κάποιος στο Υπουργείο μας που να καταλαβαίνει ότι δεν έχει να κάνει με μαριονέτες, με πιονάκια, αλλά έχει να χειριστεί ανθρώπους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου