Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.

Με λύπη παρακολουθούμε άλλο ένα επεισόδιο της φετινής αποδιοργάνωσης της Παιδείας σε όλα τα επίπεδα. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια πληρώνουν για ακόμη μία φορά την αναλγησία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία αναλώνεται σε επικοινωνιακές τακτικές και χάνει την επαφή με τα καθημερινά προβλήματα.
Ειδικότερα, τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης και Αγωγής στη Προσχολική Ηλικία σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, δέχονταν κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας ικανό αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικό έργο στην Πρακτική Άσκηση των φοιτητών.
Φέτος, για πρώτη φορά, ο αριθμός των αποσπάσεων μειώθηκε δραματικά, πράγμα που δυσχεραίνει σοβαρά την διεξαγωγή των Πρακτικών Ασκήσεων και την επαρκή λειτουργία των Εργαστηρίων. Ήδη τα περισσότερα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας προχώρησαν σε αναστολή της λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης οι καθηγητές αποφάσισαν για δεύτερη φορά μέσα σε περίοδο μόλις 2 εβδομάδων την αναστολή κάθε λειτουργίας του τμήματος.
Από την πλευρά του το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. διαμαρτύρεται έντονα για την ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας που προτρέπει τα Παιδαγωγικά τμήματα να αξιοποιήσουν για τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών τους μετεκπαιδευομένους εκπαιδευτικούς που φοιτούν στα Διδασκαλεία ή υποψήφιους διδάκτορες. Ταυτόχρονα τονίζει για μια ακόμη φορά πως οι παραπάνω εκπαιδευτικοί έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
Έχει αντιληφθεί η διοίκηση του Υπουργείου πως η μη απόσπαση ικανού αριθμού ειδικευμένων εκπαιδευτικών θα οδηγήσει στην ελλιπέστατη και ανεπαρκέστατη εκπαίδευση των φοιτητών και αυριανών δασκάλων και νηπιαγωγών; Έτσι επενδύει η κυβέρνηση στην Παιδεία; Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσει το Νέο Σχολείο και το Νέο Πανεπιστήμιο που ευαγγελίζεται;
Μετά από απόφαση συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών που πραγματοποιήθηκε στις 12/10 και υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καλούμε εκπροσώπους των ΜΜΕ τη Δευτέρα 18/10 στο χώρο του Συλλόγου Φοιτητών, προκειμένου να εκθέσουν οι άμεσα θιγόμενοι φοιτητές του Παιδαγωγικού τα δίκαια αιτήματα τους. Οι φοιτητές του ΠΤΔΕ, υπερψηφίζοντας τις θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, απέδειξαν την αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης, χωρίς περικοπές. Δε μπορούμε να ανεχτούμε πως οι κόποι τόσων ετών και οι ελπίδες και τα όνειρα μας για το μέλλον εγκλωβίζονται από τη στείρα λογική κάποιων γραφειοκρατών της κυβέρνησης, που επιλέγουν το χώρο της Παιδείας για τα δημοσιονομικά τους πειράματα. Τους υπενθυμίζουμε ότι η μεγαλύτερη επένδυση ενός κράτους για το Μέλλον του είναι η Παιδεία.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου