Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ : Αποσπάσεις – Μεταθέσεις – Παραιτήσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.


ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974 750409
FAX: 210 3442287 Αθήνα, 21/10/2010


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Α. Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Δυστυχώς και στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ δε συζητήθηκαν οι αιτήσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. που εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Θεωρώ πως είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο να μην έρχονται στο Συμβούλιο προς συζήτηση οι αιτήσεις συναδέλφων με σοβαρότατα προβλήματα, σοβαρούς λόγους υγείας και ειδικές κατηγορίες.
Φτάσαμε δε στο σημείο, η Υπηρεσία, καταστρατηγώντας την κείμενη νομοθεσία (αρθρ. 17 του Π.Δ. 1/3-1-2003) να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι δεν θα ικανοποιηθούν οι αιτήσεις αποσπάσεων και ότι θα ενημερωθούν εγγράφως για τα παραπάνω. Ενέργεια που υποβαθμίζει το ρόλο, το κύρος και την αξιοπιστία του Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία αμφισβητεί το δικαίωμα απόσπασης των νεοδιοριζόμενων με το σκεπτικό ότι η εισαγωγή του θεσμού του μέντορα επιβάλλει ο εκπαιδευτικός να υπηρετεί στην ίδια σχολική μονάδα για να αξιολογηθεί στο τέλος του δεύτερου έτους και να κριθεί αν είναι κατάλληλος για να μονιμοποιηθεί.
Η προσπάθεια της διοίκησης να αφαιρέσει αρμοδιότητες του ΚΥΣΠΕ, υποβαθμίζοντάς το, σε συνδυασμό με το γεγονός πως σκόπιμα δεν εισάγεται ως θέμα Η.Δ. οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών αν και άπαντες γνωρίζουν ότι οι συνάδελφοί μας βρίσκονται σε μακροχρόνια ομηρία και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, με οδήγησαν στο να αποχωρήσω από το Συμβούλιο καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία.
Πιστεύω, δε, πως η ΔΟΕ οφείλει να αναδείξει το όλο θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και με τις παρεμβάσεις της επιτέλους να δοθεί λύση στο πρόβλημα των συναδέλφων.

Β. Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Με βάση το άρθρο 6 του Π.Δ. 50/1996, οι αιτήσεις μετάθεσης υποβάλλονται από τους εκπαιδευτικούς μέσα στο μήνα Νοέμβριο κάθε έτους. Έως σήμερα, δεν εκδόθηκε από το αρμόδιο τμήμα η εγκύκλιος των μεταθέσεων. Ελπίζω να μην είναι αληθές αυτό που ακούγεται ότι η μη έκδοση της εγκυκλίου συνδέεται με την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο των μεταθέσεων. Αλήθεια, οι όποιες αλλαγές θα γίνουν ερήμην του κλάδου και πότε; Η νυν πολιτική ηγεσία δεν ήταν αυτή που με το άρθρο 30 του Ν.3848/2010 προχώρησε το Μάιο μήνα σε αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου μεταθέσεων; Όλα αυτά καταδεικνύουν προχειρότητα και έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών θεμάτων.
Ελπίζω η ΔΟΕ να καλέσει την Υπουργό Παιδείας σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αναμόρφωση του πλαισίου μεταθέσεων και αποσπάσεων, ώστε οι όποιες αλλαγές να γίνουν προς όφελος της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και να είναι αποδεκτές από το σύνολο του κλάδου. Εξυπακούεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν οι φετινές μεταθέσεις με διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο. Οι αιφνιδιασμοί και οι προχειρότητες ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή δεν τιμούν κανένα.

Γ. Παραιτήσεις εκπαιδευτικών Π.Ε.
Στη σημερινή συνεδρίαση το ΚΥΣΠΕ εξέτασε τις αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Π.Ε. και έκανε δεκτές όλες αιτήσεις που πληρούσαν της προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου