Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ο κ. Παπανδρέου μας έθεσε το δίλημμα για τις προσεχείς εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ας δώσει ο λαός την απάντησή του στις 7 Νοέμβρη!


Πριν λίγες ημέρες ο κ. Παπανδρέου έθεσε το δίλημμα στον ελληνικό λαό με το οποίο ζητάει από όλους μας ή να στηρίξουμε τις επιλογές της πασοκικής νομεγκλατούρας ή να αναλάβουμε το οικονομικό κόστος της προσφυγής εκ νέου στις κάλπες για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου.
Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δε μπήκε σε ανάλογο δίλημμα. Μέχρι σήμερα οι εκλογές είχαν χαρακτηριστικά λιγότερο πολιτικών επιλογών και αποτελούσαν πεδίο αντιπαράθεσης τοπικών παραγόντων και δυνάμεων. Μέχρι σήμερα είχε μεγάλη σημασία το πρόσωπο που κατεβαίνει σε κάθε συνδυασμό και η εμπιστοσύνη που αυτό εμπνέει στους συμπολίτες του. Δεν έπαιζε μεγάλο ρόλο η κομματική ή ιδεολογική του προέλευση, άλλα ήταν τα κριτήρια.
Σήμερα αυτά δεν ισχύουν!
Από τις επιλογές των προσώπων που θα στηριχθούν από την κυβερνητική παράταξη ήδη φάνηκε η επιθυμία του κ. Παπανδρέου να καθυποτάξει στις επιταγές του Δ.Ν.Τ. τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς παράγοντες. Στην περιοχή μου αρκεί να δει κανείς τις ωμές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ για την επιλογή υποψήφιου Περιφεριάρχη και Δήμαρχου Χαλκιδέων (κι όχι μόνο), για να καταλάβει σε ποιο βαθμό η κομματική νομενκλατούρα επιθυμεί να ποδηγετήσει τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τους ψηφοφόρους που στηρίζουν ακόμα (!) το ΠΑΣΟΚ!
Σε εμάς λοιπόν έρχεται η ευθύνη να δώσουμε τις απαντήσεις που απαιτούν οι καιροί!
Εμείς θα αποφασίσουμε σε μια βδομάδα ποιο θα είναι το μέλλον της πόλης μας, του τόπου μας, της ίδιας της Ελλάδας!
Αν ο κ. Παπανδρέου δε μπορεί να αποδεχτεί άλλες επιλογές των τοπικών κοινωνιών από αυτές που θέλει να επιβάλει, ας επωμιστεί το κόστος!
Ο κόσμος και γνώμη έχει και γνώση! Πολιτικούς τσαμπουκάδες δε μπορεί να δεχτεί, δεν αντέχει να δεχτεί!
Ας επιλέξουμε τους καλύτερους, τους πιο ικανούς και αξιόπιστους σε κάθε ψηφοφέλτιο! Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στα νέα πρόσωπα, όχι με γνώμονα την ηλικία τους αλλά τη μέχρι σήμερα παρουσία τους!
Ας καταψηφίσουμε τους συνειδητούς εκπροσώπους των παρατάξεων που μας επέβαλαν την οικονομική υποδούλωση και την υποθήκευση του μέλλοντός μας!
Ας δώσουμε στον κ. Παπανδρέου μια καλή δικαιολογία να μας απαλλάξει από την παρουσία του!
Πιστεύω πως κανείς μας δε θα κλάψει, μάλλον το καλύτερο για όλους μας είναι να εκλέξουμε νέους βουλευτές!
Άλλωστε είμαστε πιο ώριμοι και ικανοί από ποτέ να πάρουμε σωστές αποφάσεις και να τερματίσουμε τον πολιτικό βίο όσων ζουν παρασιτικά εις βαρος μας, εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και του μέλλοντος των παιδιών μας!

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΔΑΚΕ/ΠΕ Χαλκίδας : Νέα πρόταση για πρωινή Γενική Συνέλευση


Δ.Α.Κ.Ε.- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
http//: dakepech.blogspot.com e-mail: dakepech@yahoo.gr 22/10/2010

«Νέα πρόταση για πρωινή Γενική Συνέλευση»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η ΔΑΚΕ, στις 14-10-2010 κατέθεσε πρόταση στο Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας να γίνει άμεσα (με προτεινόμενη ημερομηνία την Πέμπτη 21–10–2010) πρωινή Γενική Συνέλευση. Η επίσημη απάντηση (αρνητική ή θετική) δεν ήρθε ποτέ από τον Πρόεδρο του Συλλόγου!!

Η ΔΑΚΕ θα καταθέσει νέα πρόταση στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας για Πρωινή Γενική Συνέλευση με προτεινόμενη ημερομηνία την
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010.

Επιμένουμε σε αυτή την πρότασή μας γιατί:
 Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου έρχεται νέο μαχαίρι στις αποδοχές μας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Διεθνές Νομισματικό Σφαγείο !!
 Το «σφάξιμο» στις αποδοχές όλων των εργαζόμενων και στις δαπάνες για την παιδεία δεν αφορά μόνο εμάς τους εκπαιδευτικούς, αφορά όλη την κοινωνία !!
 Οι Σύλλογοι Δασκάλων-Νηπιαγωγών της Κύμης, της Ιστιαίας και της Καρύστου πραγματοποίησαν πρωινές Γενικές Συνελεύσεις το Μάιο και τον Οκτώβριο με κλειστά σχολεία! Και στις τρεις αυτές συνελεύσεις υπήρξε μαζική συμμετοχή των συναδέλφων !!

Αυτοί οι σύλλογοι δεν έθεσαν ψευτοδιλήμματα,
όπως κάποιοι ινστρούχτορες εδώ στη Χαλκίδα, για:
«…φτηνό εντυπωσιασμό», «…προβολή & ψηφοθηρία», «…πώς θα φαίνεται ο εκπαιδευτικός στα μάτια της τοπικής κοινωνίας»
και άλλα πολλά…κουφά !!


Από τη ΔΑΚΕ

Θανάσης Κατσίμπελης : Εκλογές αιρετών ΠΥΣΠΕ - ΑΠΥΣΠΕ - ΚΥΣΠΕ 2010

Συνάδελφοι, στις 3 Νοεμβρίου ψηφίζουμε για τους αιρετούς μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Οι εκλογές αυτές είναι καθοριστικές γιατί ψηφίζουμε ανθρώπους που θα μας εκπροσωπούν μέσα στα Υπηρεσιακά συμβούλια και θα υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας.
Τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι τριών βαθμών.

Για το ΠΥΣΠΕ : Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκλέγουμε τους αιρετούς του νομού μας.

Για το ΑΠΥΣΠΕ : Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας εκλέγουμε τους αιρετούς της Περιφέρειάς μας.

Για το ΚΥΣΠΕ Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
εκλέγουμε τους αιρετούς στην Επικράτεια.

Οι εκλογές διεξάγονται στα σχολεία που θα σας υποδείξουν οι διευθύνσεις και τα γραφεία εκπαίδευσης σας.

Θα υπάρχουν τρία ψηφοδέλτια.Ένα για κάθε Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Δυστυχώς κατά τη γνώμη μου δεν έχουμε καταφέρει στον κλάδο μας έχουμε κοινά ψηφοδέλτια αλλά ψηφοδέλτια παρατάξεων.

Στο ψηφοδέλτιο για το ΚΥΣΠΕ που θα σας δοθεί θα βρείτε και το δικό μου όνομα με την παράταξη της ΔΑΚΕ.

Θα είναι ένα μεγάλο ψηφοδέλτιο με πολλά ονόματα και θα είναι τιμή για μένα να με τιμήσετε με την ψήφο σας όσοι το επιθυμείτε.

Ανεξάρτητα από τον προσωπικό μου εκλογικό αγώνα για το ΚΥΣΠΕ στον οποίο κατέρχομαι γιατί θεωρώ πως μπορώ να προσφέρω σας καλώ με την ψήφο σας να στηρίξετε άξιους ανθρώπους και να δώσετε και τα πολιτικά μηνύματα τα οποία πρέπει να ληφθούν από όλους.

Αυτό γιατί όλοι γνωρίζουμε πως μας περιμένουν ακόμα πιο δύσκολα χρόνια και επιθέσεις στον κλάδο μας.

Τόσο καιρό σε αυτή την ομάδα θα έχετε καταλάβει τις απόψεις μου και τις αγωνία μου ιδίως για τους νέους συναδέλφους οι οποίοι πολλές φορές αδιαφορούν ενώ θα έπρεπε να είναι μπροστάρηδες στους αγώνες γιατί αυτοί θα τα βρουν όλα μπροστά τους.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες το λευκό δεν είναι λύση.Ευνοεί τις δυνάμεις της αφωνίας.Ψηφίστε και επιλέξτε συνειδητά.Σας καλώ να συμμετέχετε γιατί στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τη μιζέρια που διακατέχει τον κλάδο μας.Σας καλώ να δώσετε μήνυμα ενάντια σε αυτούς που επιθυμούν το λαό μας απαίδευτο κι εμάς τους εκπαιδευτικούς απαξιωμένους.

Σας ευχαριστώ όλους που διαβάσατε αυτό το μήνυμα.

Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος (της Στ' τάξης του 8ου Δημ.Σχολείου Πύργου)-
M.ed., Nομικός

Ο λόγος του Θανάση Ζεμπίλη στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου.


Μαζική ήταν η προσέλευση και η παρουσία των δημοτών, στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του δημοτικού συνδυασμού «Γέφυρα στο μέλλον» (Ανανέωση – Συμμαχία – Ανάπτυξη), που έγιναν το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010, στις 8:00, το βράδυ στην οδό Ελ. Βενιζέλου 10 (έναντι Δικαστηρίων).

Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό και πριν την ομιλία του, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκίδας, Θανάσης Ζεμπίλης, παρουσίασε όλους τους υποψήφιους δημοτικούς, κοινοτικούς και τοπικούς συμβούλους της Χαλκίδας.

Σας παραθέτουμε το λόγο του υποψήφιου Δημάρχου, κ. Ζεμπίλη:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ολόθερμα για τη σημερινή σας παρουσία. Με την πολυπληθή παρουσία σας αποδεικνύουμε σήμερα ότι κάτι καινούριο και δυνατό γεννιέται, τόσο δυνατό, που ταράζει τα νερά του Ευρίπου, τόσο ισχυρό που σχηματίζει ένα ευρύ λαϊκό πλειοψηφικό παλιρροιακό ρεύμα, που αγκαλιάζει τη Χαλκίδα, το Ληλάντιο, την Αρτάκη, την Ανθηδώνα, την Αυλίδα, ένα ρεύμα που προκαλεί αλλαγή φοράς στα αυτοδιοικητικά δεδομένα, που εμπνέει ελπίδα και προσδοκία, που καλλιεργεί φιλοδοξίες για ένα καλύτερο αύριο.

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες

Σήμερα ξεκινάμε μαζί τη μάχη για το τόπο μας· τη μάχη για τις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Μια εκλογική αναμέτρηση που εμπεριέχει ένα κυρίαρχο διακύβευμα: Να ανταποκριθούμε δημιουργικά στις κοσμογονικές μεταβολές, που προκαλεί η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα μάλιστα σε ένα περιβάλλον βαθειάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης.

Έχοντας επίγνωση των σοβαρών δυσκολιών, συναντηθήκαμε όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις του τόπου μας και αποφασίσαμε να συστρατευθούμε σ’ αυτή τη μεγάλη και ωραία προσπάθεια και να προχωρήσουμε όλοι μαζί, συντεταγμένοι, χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς.

Έχοντας ως στόχο να αξιοποιήσουμε παραγωγικά τη γνώση και τη συσσωρευμένη μας εμπειρία, συγκροτήσαμε ένα ενιαίο και ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη από το σύνολο σχεδόν των συνδυασμών της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.

Ξεπεράσαμε τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, κομματικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις για να δημιουργήσουμε μια πλατιά λαϊκή συμμαχία, που καταθέτει νέα συμπεριφορά, που εισάγει νέο πολιτικό πολιτισμό, που πιστεύει σε μια τοπική αυτοδιοίκηση, ελεύθερη, ανυπότακτη, δημιουργική και διεκδικητική.

Προσωπικά αισθάνομαι ύψιστη τιμή, που ηγούμαι της συμμαχίας των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Γέφυρα στο μέλλον – ανανέωση – συμμαχία – ανάπτυξη». Ένα συνδυασμό πλειοψηφικό, υπερκομματικό, πολύχρωμο, πολυτασικό στον οποίο συμμετέχουν, εξαντλώντας τα όρια της εκλογικής νομοθεσίας, 143 υποψήφιοι, από το σύνολο του πολιτικού φάσματος. Άνθρωποι του μόχθου και του καμάτου, της εργασίας, του πολιτισμού, των επιστημών, νέα παιδιά της γενιάς των 700 ευρώ, της γενιάς που δοκιμάζεται από την ανεργία και την ανασφάλεια.

Σ’ αυτό το συνδυασμό προσβλέπουν και εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι δημότες του διευρυμένου μας δήμου, της Ανθηδώνας, της Αυλίδας, του Ληλαντίου, της Ν. Αρτάκης και της Χαλκίδας.

Όλοι μαζί προχωράμε μπροστά. Εκπονούμε μέσα από ένα ευρύ διάλογο, ένα τολμηρό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία.

Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις δεν υπηρετούν σκοπιμότητες. Υπηρετούν τον τόπο, την κοινωνία, τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Κεντρική στρατηγική μας επιλογή, η ανάπτυξη της περιφέρειας. Δίνουμε μεγάλο βάρος σε εδαφικές περιφέρειες του Νέου Δήμου. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας η ισόρροπη ανάπτυξη.

Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην ανισότητα μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του δήμου μας. Ενισχύουμε όσο ποτέ τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες. Δίνουμε τέλος στην απομόνωση. Στον Δήμο Χαλκιδέων αρνούμαστε τις περιοχές των δύο ταχυτήτων όπως αρνούμαστε και τους πολίτες των δύο κατηγοριών. Με απλά λόγια ανάπτυξη της περιφέρειας, ισχυρή περιφέρεια σε μια σύγχρονη πόλη.

Σημείο αναφοράς μας και κεντρικός στόχος μας η βελτίωση των όρων της ποιότητας ζωής των πολιτών. Επίκεντρο της πολιτικής μας ο δημότης.

Και βέβαια οι προγραμματικές μας αρχές δεν αποτελούν διακηρύξεις κενές περιεχομένου, γιατί εμείς έχουμε δοκιμαστεί, έχουμε δώσει εξετάσεις, έχουμε δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής.

Δείτε την οικονομική διαχείριση στο Δ.Χ., που απέφερε οικονομικό πλεόνασμα 11 εκ. ευρώ.

Δείτε τα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης για τους δημότες.

Δείτε τη Χαλκίδα να αναμορφώνεται με μια σειρά έργων υποδομών και αναπλάσεων.

Είμαι υπερήφανος ότι κατά τη τρέχουσα δημοτική περίοδο εκτελέσαμε το μεγαλύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα στην ιστορία του Δήμου Χαλκιδέων, με έργα που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ.

Σήμερα όμως δεν έχουμε ανάγκη λόγων. Σήμερα μιλάνε τα έργα μας.

1. Η αποκατάσταση και μετατροπή του αλευρόμυλου ΔΗΜΗΤΡΑ (ΑΣΑΧ) σε μουσείο Μυταρά, με προϋπολογισμό 2.390.000 €.
2. Η ανάπλαση της πλατείας και του περιβάλλοντος χώρου στο τζαμί με προϋπ. 538.000 €.
3. Η ανάπλαση των περιοχών Πυροσβεστικής – Αγ. Βαρβάρας με προϋπ. 626.000 €.
4. Η δημιουργία πεζοδρομήσεων στο εμπορικό κέντρο Χαλκίδας, με προϋπ. 1.016.000 €.
5. Η ανάπλαση του αλσυλλίου Κανήθου με προϋπ. 820.000 €.
6. Η ανάπλαση του κτιριακού συγκροτήματος και της περιοχής «ΑΣΤΕΡΙΑ» με προϋπ. 1.175.000 €.
7. Η δημιουργία χώρου αναψυχής στα Μακεδονικά με προϋπ. 210.000 €.
8. Η επέκταση της πλατείας Κανήθου με προϋπ. 160.000 €.
9. Η πλατεία Μάλλιου στο Κόκκινο Σπίτι με προϋπ. 360.000 €.
10. Η ανάπλαση του χώρου αναψυχής στη περιοχή Μπαταριά με προϋπ. 627.000 €.
11. Η δημιουργία χώρου αναψυχής στη Κάνηθο επί της Λ. Μακαρίου με προϋπ. 165.000 €.
12. Η ανάπλαση στο Πάρκο Λαού με προϋπ. 1.170.000 €.
13. Αντιπλημμυρικά έργα Δήμου Χαλκιδέων περιοχών Λ. Άμμου & Αγίου Ιωάννη με προϋπ. 892.000 €.
14. Αντιπλημμυρική προστασία περιοχών Έξω Παναγίτσας – ΚΕΤΕ με προϋπ. 890.000 €.
15. Επέκταση δικτύου αποχέτευσης ομβρίων σε παρόδους της περιοχής Αλατσάτων με προϋπ. 476.000 €.
16. Επέκταση δικτύου αποχέτευσης ομβρίων σε τμήμα της οδού Ληλαντίων, της οδού Χαλκιδικής και σε παρόδους του Δήμου Χαλκιδέων με προϋπ. 445.000 €.
17. Αποκατάσταση εξωτερικού αγωγού ύδρευσης Χαλκίδας με προϋπ. 460.000 €.
18. Επέκταση υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης με προϋπ. 450.000 €.
19. Εξοπλισμός και διασύνδεση γεωτρήσεων Γ6 και Γ7 του υδρευτικού άξονα Παραλίμνης με προϋπ. 500.000 €.
20. Διαδημοτικό Κέντρο Λυμάτων Χαλκίδας με προϋπ. 5.500.000 €.
21. Βελτιώσεις υφιστάμενης εγκατάστασης Κέντρου Λυμάτων Χαλκίδας με προϋπ. 890.500 €.
22. Σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγκαταστάσεων ύδρευσης Χαλκίδας με προϋπ. 1.428.000 €.
23. Δημιουργία Κέντρου Κοινωνικών Υπηρεσιών με προϋπ. 2.443.363 €.
24. Δημιουργία Ανοικτής Δομής Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία με προϋπ. 1.066.367 €.
25. Αισθητική αναβάθμιση απομάκρυνση των στύλων της ΔΕΗ με προϋπ. 180.000 €.
26. Ασφαλτοστρώσεις στο οδικό Δίκτυο του Δήμου Χαλκιδέων με προϋπ. 1.050.000 €.
27. Κυνοκομείο Δήμου Χαλκιδέων με προϋπ. 183.000 €.
28. Πίστα Moto Cross & Four Cross με προϋπ. 200.000 €.
29. Γήπεδο του Πάρκου Λαού με προϋπ. 710.000€
30. Δημοτικό Στάδιο Χαλκίδας Αντικατάσταση ελαστικού τάπητα στίβου με προϋπ. 799.085 €.
31. Ποδηλατόδρομος με προϋπ. 200.000 €.

Τέλος για τη δημοτική αγορά Χαλκίδας εκπονήσαμε τις οριστικές μελέτες δημοπράτησης του έργου και εξασφαλίσαμε 7.000.000 ευρώ με την ένταξη του έργου : «Ανάπλαση Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας» στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Στ. Ελλάδας.

Η μελέτη της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας εγκρίθηκε με ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και απομένει μία επιπλέον έγκριση προκειμένου το έργο να δημοπρατηθεί.

Η πόλη των έργων δεν είναι πλέον σύνθημα, δεν είναι επιταγή χωρίς αντίκρισμα, δεν είναι ανεκπλήρωτο όραμα. Είναι πράξη, είναι δημιουργία, είναι δέσμευση, είναι αποτέλεσμα. Η Χαλκίδα εξέπεμψε και επικοινώνησε προς τα έξω το σύγχρονο μήνυμά της. Το μήνυμα της νέας τοπικής αυτοπεποίθησης που ωθεί τους δημότες σε φιλόδοξες στοχεύσεις.

Διοικήσαμε το Δήμο χωρίς ηθικές εκπτώσεις και αξιακές υποχωρήσεις, με διαφάνεια, με αξιοπιστία, με εντιμότητα, όπως άλλωστε ταιριάζει στη σύγχρονη μορφή αυτοδιοίκησης.

Σε μια περίοδο που οι οφειλές και τα χρέη των Τ.Α. ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 2,6 δις ευρώ, ο Δήμος Χαλκιδέων αντίθετα παρουσιάζει οικονομικό πλεόνασμα 11.000.000 ευρώ και βρίσκεται σήμερα κατ’ αναλογία ανάμεσα στους 10 πιο εύρωστους οικονομικά Δήμους της επικράτειας.

Αυτό το κατορθώσαμε γιατί σεβαστήκαμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ του Χαλκιδέου δημότη, γιατί δεν υποκύψαμε στη φαυλότητα, γιατί δεν υποκύψαμε στις ρουσφετολογικές δαπάνες. Και επαναλαμβάνω το κατορθώσαμε παρά το γεγονός ότι παράλληλα εκτελούμε τεχν. προγρ. 35.000 €.

Η ισχυρή οικονομική θέση του δήμου, μας έδωσε τη δυνατότητα για μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης όπως :

1. Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας ύδρευσης, αποχέτευσης και φωτισμού.
2. Απαλλαγή των πολυτέκνων οικογενειών από τα δημοτικά τέλη, σε ποσοστό 100%.
3. Μερική απαλλαγή των τρίτεκνων οικογενειών από τα δημοτικά τέλη, σε ποσοστό 50%.
4. Απαλλαγή των απόρων από τα δημοτικά τέλη, σε ποσοστό 100%.
5. Απαλλαγή των μελών του Συλλόγου Νεφροπαθών από τα δημοτικά τέλη σε ποσοστό 100% (για το υπόλοιπο 50% είχε εγκριθεί από το Δ.Σ. το 2008).
6. Επίδομα ποσού 100 € σε απόρους στις περιόδους των εορτών (Πάσχα, Χριστούγεννα).

7.Ετήσια λειτουργία του «Δημοτικού Παντοπωλείου Απόρων».

Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε, εντατικά και τολμηρά, στην πορεία που χαράξαμε με βάση τις απαιτήσεις της νέας εποχής, τις απαιτήσεις του αύριο. Και να συνεχίσουμε μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες, αναχρονιστικές και συντηρητικές αντιλήψεις, ανώφελους και επικίνδυνους λαϊκισμούς. Σ’ αυτή τη λογική εντάσσεται η πρότασή μας για τον διευρυμένο Δήμο Χαλκιδέων, για ένα ισχυρό Δήμο των μεγάλων ευκαιριών για όλους.

Προχωράμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Με πίστη στις δυνατότητες του τόπου μας. Με εμπιστοσύνη στους δημότες μας.

Τα όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα μας κάνουν πιο δυνατούς, πιο αισιόδοξους. Με πίστη και αυτοπεποίθηση, προχωρούμε ενωμένοι μπροστά.

Ευχαριστώ θερμά όλες και όλους εσάς που συγκροτείτε το νέο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας. Εκφράζετε την πλατειά κοινωνική συμμαχία που οδηγεί τον Δήμο Χαλκιδέων στη Νέα Εποχή. Συνθέτετε την πείρα με την ανανέωση. Εγγυάστε μια σημαντική εκλογική επιτυχία στις 7 Νοεμβρίου. Εγγυάστε την αποτελεσματική προώθηση των θέσεων και των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών στο Νέο Δήμο Χαλκιδέων.
Σας ζητώ να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας και μέχρι τις εκλογές, αλλά κυρίως κατά την επόμενη περίοδο. Μαζί δημιουργούμε την Χαλκίδα του μέλλοντος μας.

Σας συγχαίρω, σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία.»

(πηγή : http://www.eviaroom.gr/?p=5529)

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 : Πόσους σταυρούς βάζουμε;


ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010

Μέχρι πόσους σταυρούς βάζουμε;

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Για το Νομό Εύβοιας βάζουμε μέχρι 4 σταυρούς.


ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Ψηφίζεις στη Χαλκίδα;

Για τους Υποψήφιους Δημοτικούς Σύμβουλους της Εκλογικής Περιφέρειας Χαλκίδας βάζουμε μέχρι 3 σταυρούς.

Για τους Υποψήφιους Δημοτικούς Σύμβουλους των υπόλοιπων εκλογικών Περιφερειών (Ανθηδώνα, Αυλίδα, Νέα Αρτάκη, Ληλάντιο) μέχρι 1 σταυρό.

Για τους Υποψήφιους της Δημοτικής Κοινότητας Χαλκίδας μέχρι 2 σταυρούς.

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ


Ψηφίζεις στη Νέα Αρτάκη και στο Βατώντα;

Για τους Υποψήφιους Δημοτικούς Σύμβουλους της Εκλογικής Περιφέρειας Νέας Αρτάκης βάζουμε μέχρι 3 σταυρούς.

Για τους Υποψήφιους Δημοτικούς Σύμβουλους των υπόλοιπων εκλογικών Περιφερειών (Ανθηδώνα, Αυλίδα, Χαλκίδα, Ληλάντιο) μέχρι 1 σταυρό.

Για τους Υποψήφιους της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αρτάκης μέχρι 2 σταυρούς.

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣ ΛΗΛΑΝΤΙΩΝ


Ψηφίζεις στο Δήμο Ληλαντίων; (Βασιλικό, Μύτικας, Νέα Λάμψακος, Άγιος Νικόλαος, Αφράτι, Φύλλα);

Για τους Υποψήφιους Δημοτικούς Σύμβουλους της Εκλογικής Περιφέρειας Ληλαντίου βάζουμε μέχρι 3 σταυρούς.

Για τους Υποψήφιους Δημοτικούς Σύμβουλους των υπόλοιπων εκλογικών Περιφερειών (Ανθηδώνα, Αυλίδα, Νέα Αρτάκη, Χαλκίδα) μέχρι 1 σταυρό.

Για τους Υποψήφιους της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικού μέχρι 2 σταυρούς.

Για τους Υποψήφιους των Τοπικών Κοινοτήτων μέχρι 1 σταυρό.


ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣ ΑΝΘΗΔΟΝΑΣ

Ψηφίζεις στο Δήμο Ανθηδόνας; (Δροσιά, Λουκίσια);

Για τους Υποψήφιους Δημοτικούς Σύμβουλους της Εκλογικής Περιφέρειας Ανθηδόνας βάζουμε μέχρι 1 σταυρό.

Για τους Υποψήφιους Δημοτικούς Σύμβουλους των υπόλοιπων εκλογικών Περιφερειών (Ληλαντίων, Αυλίδα, Νέα Αρτάκη, Χαλκίδα) μέχρι 1 σταυρό.

Για τους Υποψήφιους των Τοπικών Κοινοτήτων μέχρι 1 σταυρό.

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ

Ψηφίζεις στο Δήμο Αυλίδας; ( Βαθύ, Φάρο, Παραλία, Καλοχώρι - Παντείχι);

Για τους Υποψήφιους Δημοτικούς Σύμβουλους της Εκλογικής Περιφέρειας Αυλίδας βάζουμε μέχρι 1 σταυρό.

Για τους Υποψήφιους Δημοτικούς Σύμβουλους των υπόλοιπων εκλογικών Περιφερειών (Ληλαντίων, Ανθηδόνα, Νέα Αρτάκη, Χαλκίδα) μέχρι 1 σταυρό.

Για τους Υποψήφιους των Τοπικών Κοινοτήτων μέχρι 1 σταυρο.

Μπλέτσας Χρήστος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χαλκίδας

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Κώστας Πουπάκης : Ενημέρωση για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Αγαπητοί φίλοι,

Χθες, με την ολοκλήρωση των εργασιών της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αποφασίστηκαν τα εξής:

• 20 εβδομάδες άδεια μητρότητας, με πλήρη αποζημίωση και δύο εβδομάδες πλήρως αμειβόμενης άδειας για τους πατέρες. (Τροποποίηση Οδηγίας 92/85 σχετικά με την εφαρμογή μέτρων, που αποβλέπουν στη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων)

• Η εισαγωγή του ελάχιστου εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης της φτώχειας. (Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με το ρόλο ενός ελάχιστου εισοδήματος για την καταπολέμηση της φτώχειας και την προώθηση μιας ανεκτικής κοινωνίας στην Ευρώπη)

• Αντιμετώπιση του προβλήματος των καθυστερήσεων πληρωμών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. (Οδηγία για την "καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές"-Ανάσα για τις Μικρές, Μεσαίες αλλά τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις αποτελεί η νέα νομοθεσία η οποία αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στην ταμειακή ροή, στη ρευστότητα και κατ’ επέκταση στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά τους)

Πιο συγκεκριμένα η νέα Νομοθεσία προβλέπει:

- την εξόφληση, υπό την απειλή προστίμου, όλων των οφειλών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εντός τριάντα (30) ημερών. (Η περίοδος αυτή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις εξήντα (60) ημέρες, προβλέπεται όμως η δυνατότητα στα συμβαλλόμενα μέρη να συμφωνήσουν την καταβολή της αμοιβής σε δόσεις)
- ο τομέας της υγείας (στην ευρύτερη έννοια) εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής των πληρωμών εντός τριάντα (30) ημερών, λόγω της ιδιομορφίας της χρηματοδότησής τους σε εθνικό επίπεδο. Για αυτό τον λόγο προβλέπεται επιμήκυνση της περιόδου πληρωμής σε εξήντα (60) ημέρες.


Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.kpoupakis.gr

Κενά στα ολοήμερα τμήματα των Δημοτικών Σχολείων του νομού Εύβοιας


Δ.Α.Κ.Ε.- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
http//: dakepech.blogspot.com e-mail: dakepech@yahoo.gr
15/10/2010
Ποιες είναι οι Κασσάνδρες κ. Διαμαντοπούλου;

Κενά στα ολοήμερα τμήματα των Δημοτικών Σχολείων του νομού μας

Η Υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη τύπου την 9η Σεπτεμβρίου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, έκανε λόγο για «Κασσάνδρες» στην πολιτική και το συνδικαλιστικό χώρο των εκπαιδευτικών σχετικά με τα κενά στα σχολεία. Θέλησε, με αυτή τη δήλωσή της, να δείξει ότι τα κενά που θα υπάρξουν με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία θα είναι σχεδόν μηδενικά.
Τα παρακάτω κενά δείχνουν ανάγλυφα την εικόνα που παρουσιάζουν τα ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία στην Εύβοια ένα μήνα (!) μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ποιες τελικά είναι οι «Κασσάνδρες»:

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ
ΣΕ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ
Φυσικής Αγωγής 300
Αγγλικής Γλώσσας 93
Πληροφορικής 310
Εικαστικών 107
Μουσικής 273
Χορός 60
Θ. Αγωγή 60


Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι η κυρία Υπουργός, μόλις χθες 14/10/2010 ένα μήνα μετά τον Αγιασμό, φιλοτιμήθηκε και διόρισε ορισμένους εκπαιδευτικούς αγγλικής γλώσσας για τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία.
Ως πότε η ανεπάρκεια του Υπουργείου Παιδείας θα μετατίθεται στις πλάτες των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών;

Οδηγούν τη δημόσια παιδεία στο παρελθόν…
Απαξιώνουν το θεσμό του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.


Από τη ΔΑΚΕ

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ : Αποσπάσεις – Μεταθέσεις – Παραιτήσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.


ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974 750409
FAX: 210 3442287 Αθήνα, 21/10/2010


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Α. Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Δυστυχώς και στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ δε συζητήθηκαν οι αιτήσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. που εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Θεωρώ πως είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο να μην έρχονται στο Συμβούλιο προς συζήτηση οι αιτήσεις συναδέλφων με σοβαρότατα προβλήματα, σοβαρούς λόγους υγείας και ειδικές κατηγορίες.
Φτάσαμε δε στο σημείο, η Υπηρεσία, καταστρατηγώντας την κείμενη νομοθεσία (αρθρ. 17 του Π.Δ. 1/3-1-2003) να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι δεν θα ικανοποιηθούν οι αιτήσεις αποσπάσεων και ότι θα ενημερωθούν εγγράφως για τα παραπάνω. Ενέργεια που υποβαθμίζει το ρόλο, το κύρος και την αξιοπιστία του Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία αμφισβητεί το δικαίωμα απόσπασης των νεοδιοριζόμενων με το σκεπτικό ότι η εισαγωγή του θεσμού του μέντορα επιβάλλει ο εκπαιδευτικός να υπηρετεί στην ίδια σχολική μονάδα για να αξιολογηθεί στο τέλος του δεύτερου έτους και να κριθεί αν είναι κατάλληλος για να μονιμοποιηθεί.
Η προσπάθεια της διοίκησης να αφαιρέσει αρμοδιότητες του ΚΥΣΠΕ, υποβαθμίζοντάς το, σε συνδυασμό με το γεγονός πως σκόπιμα δεν εισάγεται ως θέμα Η.Δ. οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών αν και άπαντες γνωρίζουν ότι οι συνάδελφοί μας βρίσκονται σε μακροχρόνια ομηρία και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, με οδήγησαν στο να αποχωρήσω από το Συμβούλιο καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία.
Πιστεύω, δε, πως η ΔΟΕ οφείλει να αναδείξει το όλο θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και με τις παρεμβάσεις της επιτέλους να δοθεί λύση στο πρόβλημα των συναδέλφων.

Β. Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Με βάση το άρθρο 6 του Π.Δ. 50/1996, οι αιτήσεις μετάθεσης υποβάλλονται από τους εκπαιδευτικούς μέσα στο μήνα Νοέμβριο κάθε έτους. Έως σήμερα, δεν εκδόθηκε από το αρμόδιο τμήμα η εγκύκλιος των μεταθέσεων. Ελπίζω να μην είναι αληθές αυτό που ακούγεται ότι η μη έκδοση της εγκυκλίου συνδέεται με την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο των μεταθέσεων. Αλήθεια, οι όποιες αλλαγές θα γίνουν ερήμην του κλάδου και πότε; Η νυν πολιτική ηγεσία δεν ήταν αυτή που με το άρθρο 30 του Ν.3848/2010 προχώρησε το Μάιο μήνα σε αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου μεταθέσεων; Όλα αυτά καταδεικνύουν προχειρότητα και έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών θεμάτων.
Ελπίζω η ΔΟΕ να καλέσει την Υπουργό Παιδείας σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αναμόρφωση του πλαισίου μεταθέσεων και αποσπάσεων, ώστε οι όποιες αλλαγές να γίνουν προς όφελος της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και να είναι αποδεκτές από το σύνολο του κλάδου. Εξυπακούεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν οι φετινές μεταθέσεις με διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο. Οι αιφνιδιασμοί και οι προχειρότητες ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή δεν τιμούν κανένα.

Γ. Παραιτήσεις εκπαιδευτικών Π.Ε.
Στη σημερινή συνεδρίαση το ΚΥΣΠΕ εξέτασε τις αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Π.Ε. και έκανε δεκτές όλες αιτήσεις που πληρούσαν της προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ομιλία για την 28η Οκτωβρίου


Σεβασμιότατε
Κύριε Νομάρχα
Κύριε Δήμαρχε
Κύριοι εκπρόσωποι των Σωμάτων ασφαλείας
Κύριες και ο κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Κυρίες και Κύριοι

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε την ιστορική επέτειο της εισόδου της χώρας μας στη δίνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, του πλέον αιματοβαμμένου και καταστροφικού πολέμου που γνώρισε μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα.
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να θυμηθούμε, να αναλογιστούμε και να τιμήσουμε τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού έθνους ενάντια στο Φασισμό και το Ναζισμό. Ενάντια στην άθλια και δόλια συμμαχία των δυνάμεων του Άξονα, συμμαχία ηγεσιών και λαών, που θέλησαν να υποδουλώσουν και να καθυποτάξουν το σύνολο των υπολοίπων εθνών και να καταστρατηγήσουν κάθε έννοια δικαίου με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους εις βάρος όλων όσοι ήταν αδύναμοι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και το δίκιο τους.
Η 28η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την έναρξη του αγώνα του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση των ιδανικών και των πιστεύω του, ιδανικά και πιστεύω που κάθε λαός ο οποίος θέλει να αυτοαποκαλείται «πολιτισμένος» οφείλει να υιοθετεί και να υπερασπίζεται.
Ας αναφερθούμε, λοιπόν, στα γεγονότα της εποχής εκείνης τα οποία σήμερα (δυστυχώς όχι σύσσωμος) ο Ελληνισμός τιμά σε κάθε σημείο της Γης, όπου κι αν χτυπά ελληνική καρδιά… Και δυστυχώς όχι σύσσωμος γιατί κάποιοι νεόκοποι κοσμοπολίτες νιώθουν ότι οι εκδηλώσεις που οργανώνονται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν τους αντιπροσωπεύουν. Ας είναι… Έμείς θα τιμήσουμε τους προγόνους μας με τον τρόπο που πιστεύουμε ότι τους αρμόζει. Άλλωστε σε αυτούς που πολέμησαν συγκαταλέγονται και οι δικοί τους πρόγονοι. Και πολέμησαν για να έχουν το δικαίωμα ακόμα και της λοιδορίας.
Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός πρέσβης επιδίδει, κατόπιν εντολής της ιταλικής κυβέρνησης, ένα πολύ λιτά γραμμένο διπλωματικό έγγραφο στον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά. Με το έγγραφο αυτό ουσιαστικά ο Φασίστας Ιταλός ηγέτης Μπενίτο Μουσολίνι απαιτεί την άνευ όρων παράδοση της χώρας μας στις δυνάμεις του Άξονα. Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού δε θα μπορούσε να ήταν άλλη από αυτή που υπερήφανα έδωσαν οι Έλληνες στους Πέρσες στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ., που υπερήφανα έδωσε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στους Τούρκους το 1453 και οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 στις Οθωμανικές ορδές οι οποίες τους ζήτησαν να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν :
« Μολών Λαβέ !»

Ο Έλληνας ηγέτης, εκφράζοντας στον απόλυτο βαθμό τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, προτίμησε τον αγώνα από την δειλία, την αιματηρή πάλη από την αναίμακτη υποδούλωση, την αντίσταση από τη δουλοπρεπή υποχώρηση… Δε θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά από το να ακολουθήσει τα βήματα και τα παραδείγματα των προγόνων μας.
Η πρώτη νίκη της Ελλάδας στον πόλεμο είχε ήδη επιτευχθεί! Ήταν η ηθική νίκη αυτού που έχει το δίκιο με το μέρος του και, μολονότι ξέρει ότι ο αντίπαλος του είναι πολύ δυνατότερος, επιλέγει να πολεμήσει για να υπερασπιστεί τις αξίες και τα ιδανικά του. Άλλωστε, όπως γράφει ο ίδιος ο Μεταξάς στο ημερολόγιό του « Καμιά φορά ριχνόμαστε στις φλόγες της μάχης, όχι με την ελπίδα ότι θα κερδίσουμε, μα γιατί αυτό είναι το χρέος μας, γιατί απλά έτσι πρέπει ».
Την ηθική αυτή νίκη ακολούθησαν σύντομα οι στρατιωτικοί θρίαμβοι που συνέθεσαν το ΈΠΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.
Πραγματικά, υπό την άξια ηγεσία του Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου, οι Έλληνες φαντάροι κατάφεραν σχεδόν αμέσως να ανατρέψουν το δόλιο εισβολέα και να μεταφέρουν το πεδίο της μάχης έξω από τα ελληνικά σύνορα. Οι ιταλικές δυνάμεις, αν και άρτια εξοπλισμένες και σαφέστατα αριθμητικά υπέρτερες των ελληνικών, γρήγορα πέρασαν από τη θέση του κυνηγού σε αυτή του θηράματος. Από το Νοέμβρη του 1940 ήδη αναγκάστηκαν να συμπτυχθούν και να υπερασπιστούν εδάφη της ιταλικής επικράτειας! Η Βόρειος Ήπειρος, περιοχή ελληνικότατη και με μακρόχρονη ιστορία, έγινε πλέον το πεδίο των μαχών του ελληνοϊταλικού πολέμου. Οι Έλληνες φαντάροι και στρατιωτικοί απελευθέρωναν τη μία μετά την άλλη πόλεις της Βορείου Ηπείρου με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό. Κορυτσά, Τεπελένι, Αργυρόκαστρο και τόσες άλλες περιοχές αποτέλεσαν τα τρόπαια της νίκης της ελληνικής ψυχής… Μετά από αιώνες σκλαβιάς και ταλαιπωρίας ο ελληνικός πληθυσμός της Βορείου Ηπείρου μπορούσε πλέον να αναπνεύσει το δροσερό αέρα της ελευθερίας! Είχαν πια εξοντωθεί όλοι οι δυνάστες του και μπορούσε να περηφανεύεται ότι τα εδάφη στα οποία κατοικούσε άνηκαν στην Ελλάδα.
Ο Ελληνικός Στρατός ήταν ο πρώτος που κατάφερε να νικήσει στο πεδίο των μαχών τις δυνάμεις του Άξονα και με το παράδειγμά του έδωσε το δικαίωμα σε κάθε φιλελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο να ανακτήσει ένα πολύτιμο αγαθό : την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!
Ο ελληνικός λαός έδωσε το φωτεινό παράδειγμα της αντίστασης και κέρδισε πανάξια το δικαίωμα να αποκαλείται απόγονος των Αρχαίων Ελλήνων και των Βυζαντινών κοσμοκρατόρων. Είναι χαρακτηριστικός ο ενθουσιασμός με τον οποίο υποδέχτηκαν τον πόλεμο οι Έλληνες, η πίστη τους στη νίκη και η δύναμη που έδειξαν στις ταλαιπωρίες, τις κακουχίες, τα δεινά και τις στερήσεις. Είναι χαρακτηριστικά όμως και τα σχόλια του Βρετανού Πρωθυπουργού Τσόρτσιλ ο οποίος από το βήμα της Βρετανικής βουλής δήλωσε : « Από σήμερα δε θα πρέπει να λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
Πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους αντιπάλους τους.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο ελληνικός διεξήγαγε έναν «πολιτισμένο» πόλεμο.
Οι Έλληνες δεν προέβησαν σε ακρότητες και βαρβαρότητες και δεν επιδίωξαν την εξόντωση της προσωπικότητας των αντιπάλων στρατιωτών ούτε κατά τη διάρκεια του πολέμου, ούτε μετά από αυτόν. Σεβάστηκαν τον αντίπαλό τους και δεν αντιμετώπισαν τους στρατιώτες του εχθρού με μίσος και διάθεση αντεκδίκησης. Για του λόγου το αληθές θα αναφέρω δύο μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
1) Πολλές ήταν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες αιχμάλωτοι Ιταλοί στρατιώτες, οι οποίοι μεταφέρονταν στα ελληνικά μετόπισθεν, έφταναν στον προορισμό τους μαζί με τους φύλακές τους μεθυσμένοι καθώς, σε κάθε χωριό που στάθμευαν για λίγη ανάπαυση, οι κάτοικοι έσπευδαν να φιλέψουν τους «ξένους διαβάτες» με τσίπουρο και κρασί, καθώς έτσι υπαγόρευαν οι κανόνες της φιλοξενίας. Είναι σαφές πως, αν και οι άνθρωποι αυτοί πιθανότατα να ήταν υπεύθυνοι για το θάνατο των συγχωριανών ή και των συγγενών τους ακόμα, ήταν και αντιμετωπίζονταν ως άνθρωποι.
2) Πολλά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στην Κρήτη υπήρχαν γυναίκες που εθελοντικά φρόντιζαν τα μνήματα του Γερμανικού Στρατιωτικού Κοιμητηρίου. Μάλιστα όταν κάποιος Γερμανός δημοσιογράφος το 1970 (25 χρόνια μετά τη λήξη του Πολέμου) ρώτησε μια μαυροφορεμένη κυρία γιατί το κάνει αυτό πήρε την εξής γενναία όσο και συγκινητική απάντηση: « Στη Γερμανία, παλικάρι μου, σκοτώθηκαν πολεμώντας οι δύο γιοι μου. Σίγουρα κάποια Γερμανίδα μάνα θα φροντίζει τον τάφο τους όπως εγώ αυτών των παιδιών. Έτσι ταιριάζει στους ανθρώπους».
Τέτοιο πόλεμο διεξήγαγε ο ελληνικός λαός το 1940 και αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε όχι μόνο να τους τιμάμε αλλά και να ακολουθούμε το παράδειγμά τους.
Και για να καταλάβουμε το πόσο διαφέρουμε από τους άλλους θα πρέπει να θυμηθούμε τις βαρβαρότητες των Γερμανών και των Ιταλών εναντίον των λαών που τους αντιστάθηκαν αλλά και την άνανδρη καταστροφή των γερμανικών πόλεων από τα αγγλικά και αμερικάνικα βομβαρδιστικά. Και να μην ξεχνάμε τα σοβιετικά εγκλήματα του Κατίν στην Πολωνία όπου ανακαλύφθηκε ο ομαδικός τάφος χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών δολοφονημένων από τους Σοβιετικούς καθώς και τους απίστευτης έκτασης βιασμούς που διέπραξαν οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού εις βάρος ανυπεράσπιστων Γερμανίδων.
Ας επανέλθουμε όμως στα γεγονότα…
Ο ελληνικός στρατός την Άνοιξη του 1941 ήταν νικητής και έτοιμος να δώσει στον Ιταλό εισβολέα το τελικό χτύπημα. Η ιταλική εαρινή επίθεση είχε συντριβεί και η ελληνική αντεπίθεση μόνο στόχο είχε «να ρίξει τους Φασίστες στη θάλασσα» και να απελευθερώσει ολόκληρη τη Βόρεια Ήπειρο. Ωστόσο τον Απρίλιο του 1941 η Γερμανία για να σώσει το γόητρο και τα συμφέροντα του Άξονα επιτέθηκε στην Ελλάδα! Ο ελληνικός στρατός δεν άντεξε τη συγχρονισμένη επίθεση των δύο υπερδυνάμεων της εποχής εκείνης και λύγισε… Η Πρωτομαγιά του 1941 βρήκε σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα υπό τριπλή κατοχή. Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι είχαν καταλάβει το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού, την Ελλάδα.
Η ελληνική ψυχή όμως δεν υποδουλώθηκε ποτέ! Η αντίσταση συνεχίστηκε όσο και όπου αυτό ήταν δυνατό. Τα αναγεννημένα ελληνικά στρατεύματα πολέμησαν στην Αφρική και στη Δυτική Ευρώπη στο πλευρό των Συμμάχων και έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ελληνική Ιστορία. Οι Έλληνες θαλασσοπόροι ενίσχυσαν τον εμπορικό και πολεμικό στόλο των Συμμάχων και έφτασαν τη φωνή της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου. Οι Έλληνες πατριώτες πολεμούσαν τον εχθρό στα βουνά, οργανωμένοι σε αντάρτικες ομάδες.
Η Εύβοια, ο νομός της καρδιάς μας, έζησε μέρες δόξας και πόνου κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ο ευβοϊκός λαός, σύσσωμος σχεδόν, εντάχθηκε σε διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις και έδωσε σκληρό αγώνα ενάντια στον κατακτητή. Πρώτη και καλύτερη στον αγώνα αυτό ήταν η «Μπουμπουλίνα» της Εθνικής Αντίστασης, η Λέλα Καραγιάννη, η οποία εκτελέστηκε το 1944 , λίγες βδομάδες πριν έρθει η λευτερια!
Πρέπει λοιπόν όλοι εμείς να είμαστε υπερήφανοι γιατί οι γονείς μας και οι παππούδες μας, ή ακόμα και εσείς οι ίδιοι, όταν οι περιστάσεις το απαίτησαν, αποδείχτηκαν γενναίοι και δυνατοί!
Χάρη στους αγώνες και τις θυσίες των δημοκρατικών λαών ήρθε και η λύτρωση για όλους!
Το Φθινόπωρο του 1944 ήρθε τελικά η πολυπόθητη απελευθέρωση για την Ελλάδα!
Η συμμετοχή της Ελλάδας στον αντιφασιστικό αγώνα ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου ήταν καταλυτική για την εξέλιξη του πολέμου.
Έδωσε το χρόνο στους Συμμάχους να προετοιμαστούν καλύτερα και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τον εχθρό. Ανέδειξε την Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της παγκόσμιας κοινωνίας. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι έδειξε σε εχθρούς και φίλους ότι ο Άξονας δεν ήταν ανίκητος. Έδωσε το δικαίωμα στον κόσμο να ελπίζει ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον εχθρό και έδειξε το δρόμο για την τελική επικράτηση. Βέβαια, όταν η νίκη ήρθε οι «ΦΙΛΟΙ» μας μάς ξέχασαν και σίγουρα δε μας έδωσαν το μερίδιό της επιτυχίας που μας αναλογούσε, ωστόσο καλό θα ήταν να παραδεχτούμε ότι αυτό έγινε εν πολλοίς και με δική μας ευθύνη. Άλλωστε ανέκαθεν ο ελληνικός λαός πορευόταν και πορεύεται μόνος του. Και πάντα επιζεί!
Θα μπορούσε όμως κάποιος να μας ρωτήσει (και δίκαια) το εξής :
Σήμερα δεν έχουμε πόλεμο και πιθανότατα να μη χρειαστεί να πολεμήσουμε ποτέ ξανά. Για ποιο λόγο θα πρέπει να θυμόμαστε όλα αυτά τα γεγονότα ;
Η απάντηση όμως είναι τόσο απλή όσο και ασφαλής:
Μακάρι να μη χρειαστεί ποτέ να πολεμήσουμε. Προσωπικά πιστεύω πως κανείς δε μπορεί να μας εγγυηθεί ότι η χώρα μας δε θα εμπλακεί ποτέ ξανά σε μια ακόμα πολεμική σύρραξη. Η συμμετοχή μας σε έναν νέο πόλεμο δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά κυρίως από τους γύρω μας και, όσο κι αν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας με πολλούς, φοβάμαι ότι τα συγκρουόμενα συμφέροντά μας ίσως να μη μας το επιτρέψουν. Αλλά είμαι απόλυτα σίγουρος ότι, αν μας το ζητήσει η πατρίδα, όλοι θα δώσουμε και την ψυχή μας για τον αγώνα. Άλλωστε και οι πρόγονοί μας ήταν όπως και εμείς… Έλληνες, που σημαίνει ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ! Ήταν και αυτοί αγρότες, γιατροί, χτίστες, δάσκαλοι…. Δε γεννήθηκαν για να πολεμούν αλλά δε δίστασαν να το κάνουν στο όνομα της Ελλάδας και της ελευθερίας!
Ωστόσο πόλεμος δε γίνεται μόνο με τα όπλα, τα κανόνια και τα αεροπλάνα.
Πόλεμος γίνεται και μέσα από τον πολιτισμό. Π.χ. τα πολιτιστικά σκουπίδια που μας σερβίρουν εχθροί και φίλοι από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και στα οποία εμείς καλούμαστε να δώσουμε τη θέση που τους αξίζει!
Πόλεμος γίνεται και μέσα από την οικονομία.
Πόλεμος γίνεται και μέσα από την κοινωνική αδικία και την κοινωνική αδιαφορία στα κοινά για όλους μας προβλήματα.
Εμείς, λοιπόν, καλούμαστε πλέον, αν πραγματικά θέλουμε να αποκαλούμαστε ελεύθεροι άνθρωποι, να δίνουμε καθημερινά τη μάχη από το δικό μας μετερίζι όντας έντιμοι και δίκαιοι, βοηθώντας το συνάνθρωπό μας όσο κι αν αυτό μας κοστίζει, ακολουθώντας τα χριστιανικά ιδεώδη και δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη μας στο συνάνθρωπό μας.
Μπορούμε όλοι μας δουλεύοντας ευσυνείδητα και έντιμα να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και τις απειλές του σήμερα. Μόνο έτσι θα αποκτήσει αληθινή αξία ο αγώνας και η θυσία των προγόνων μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να νικήσουμε τον φασισμό και το ναζισμό που δυστυχώς, αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια από τη γέννησή τους, εξακολουθούν να υπάρχουν, έστω κι αν και έχουν αλλάξει πρόσωπείο. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να δικαιώσουμε τους ανθρώπους που προτίμησαν να προσφέρουν και τη ζωή τους ακόμα για να μπορούμε εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι.

ΖΗΤΩ Η ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Έκτακτη Γενική Συνέλευση το πρωί της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου 2010

Δ.Α.Κ.Ε.- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
http//: dakepech.blogspot.com e-mail: dakepech@yahoo.gr
14/10/2010

Προς : Σύλλογο Δασκάλων και
Νηπιαγωγών Χαλκίδας

Θέμα : Έκτακτη Γενική Συνέλευση το πρωί της Πέμπτης 21
Οκτωβρίου 2010

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ο κλάδος μας περνάει τη χειρότερη περίοδο της πολύχρονης ύπαρξής του. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μας έχει στοχοποιήσει και χρησιμοποιεί το χώρο της Παιδείας για τη ναρκοθέτηση των εργασιακών και κοινωνικών μας κεκτημένων, όχι μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των Ελλήνων.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ένα μόνο μένει να κάνουμε : να οργανωθούμε για να αντισταθούμε αποτελεσματικά!
Εμείς, η ΔΑΚΕ/ΠΕ Εύβοιας, προτείνουμε να γίνει άμεσα (με προτεινόμενη ημερομηνία την Πέμπτη 21 – 10 – 2010) έκτακτη πρωινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας στην οποία θα μπορέσουμε όλοι να ενημερωθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις αλλά και να καταθέτουσε τις προτάσεις μας για τη μορφή που θα έχει ο αγώνας μας από εδώ και πέρα!
Τα επιχειρήματα ότι έτσι θα χάσουμε άλλη μια μέρα μάθημα είναι αστεία! Μπροστά στις χιλιάδες εργατοώρες που χάνονται καθημερινά από τη μη πρόσληψη συναδέλφων, μπροστά στις ώρες που χάνονται σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και δε μπορεί παρά μόνο οφέλη να αποκομίσει για τον κλάδο μας!
Ο νόμος προβλέπει την πρωινή Συνέλευση δύο φορές το χρόνο! Εμείς δεν κάναμε καμία! Και δεν κάναμε γιατί κάποιοι το Μάιο του 2010 δε θέλανε να κάνουμε!

Τα μέλη της ΔΑΚΕ/ΠΕ στο Δ.Σ. του Συλλόγου

Λούκας Παναγιώτης

Μπλέτσας Χρήστος

Έκτακτη Γενική Συνέλευση το πρωί της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου 2010

Δ.Α.Κ.Ε.- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
http//: dakepech.blogspot.com e-mail: dakepech@yahoo.gr
14/10/2010

Προς : Σύλλογο Δασκάλων και
Νηπιαγωγών Χαλκίδας

Θέμα : Έκτακτη Γενική Συνέλευση το πρωί της Πέμπτης 21
Οκτωβρίου 2010

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ο κλάδος μας περνάει τη χειρότερη περίοδο της πολύχρονης ύπαρξής του. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μας έχει στοχοποιήσει και χρησιμοποιεί το χώρο της Παιδείας για τη ναρκοθέτηση των εργασιακών και κοινωνικών μας κεκτημένων, όχι μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των Ελλήνων.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ένα μόνο μένει να κάνουμε : να οργανωθούμε για να αντισταθούμε αποτελεσματικά!
Εμείς, η ΔΑΚΕ/ΠΕ Εύβοιας, προτείνουμε να γίνει άμεσα (με προτεινόμενη ημερομηνία την Πέμπτη 21 – 10 – 2010) έκτακτη πρωινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας στην οποία θα μπορέσουμε όλοι να ενημερωθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις αλλά και να καταθέτουσε τις προτάσεις μας για τη μορφή που θα έχει ο αγώνας μας από εδώ και πέρα!
Τα επιχειρήματα ότι έτσι θα χάσουμε άλλη μια μέρα μάθημα είναι αστεία! Μπροστά στις χιλιάδες εργατοώρες που χάνονται καθημερινά από τη μη πρόσληψη συναδέλφων, μπροστά στις ώρες που χάνονται σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και δε μπορεί παρά μόνο οφέλη να αποκομίσει για τον κλάδο μας!
Ο νόμος προβλέπει την πρωινή Συνέλευση δύο φορές το χρόνο! Εμείς δεν κάναμε καμία! Και δεν κάναμε γιατί κάποιοι το Μάιο του 2010 δε θέλανε να κάνουμε!

Τα μέλη της ΔΑΚΕ/ΠΕ στο Δ.Σ. του Συλλόγου

Λούκας Παναγιώτης

Μπλέτσας Χρήστος

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ : ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μαυρίκος, oικονομολόγος

Λίγο έως πολύ, νομίζω πως όλοι έχουμε αντιληφθεί την μεγάλη οικονομική κρίση που εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο. Δεν θα προχωρήσω σε αναλύσεις των αιτιών και ούτε σε προβλέψεις επιδείνωσης, που λίγο πολύ όλοι τις αναμένουν.
Αντίθετα, κρίνω πολύ σημαντικό να δώσω μια κρίσιμη σύσταση που μπορεί να εμποδίσει σε ένα βαθμό την επιδείνωση που όλοι περιμένουμε.
Στηρίξτε τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, γιατί έτσι θα στηρίξετε τις θέσεις εργασίας σας και θα δημιουργήσετε θέσεις εργασίας για συμπατριώτες μας!!!
Σκεφτείτε μερικά απλά παραδείγματα αλλαγών και τις επιπτώσεις τους:
a.. Αντί για τυρί gouda ψωνίστε Λογάδι Ηπείρου ή Μακεδονικό Τυρί. Λιώνουν το ίδιο καλά στην πίτσα και στα τοστ.
b.. Αντί για Coca Cola, Pepsi Cola, αγοράστε αναψυκτικά Lux, Εψα.
c.. Αντί για Heineken και Amstel, αγοράστε Αλφα, Βεργίνα, και προτιμήστε ελληνικά κρασιά.
d.. Αντί για μακαρόνια Barilla, Misco που παράγονται από πολυεθνική, αγοράστε μακαρόνια Μέλισσα.
e.. Αντί για .. προσούτο, αγοράστε ελληνικά αλλαντικά, π.χ. Καβάλας ή Καρπενησίου.
f.. Αντί για σκληρό τυρί Δανίας, αγοράστε ελληνικά κεφαλοτύρια (παράδειγμα Γκλίτσα, Όλυμπος)
g.. Αντί για γάλα εισαγωγής Βερόπουλου και Lidl, αγοράστε γάλα, ΑΓΝΟ, ΜΕΒΓΑΛ, Όλυμπος, ΝΕΟΓΑΛ.
h.. Αντί για Ουίσκυ, αγοράστε τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά.
i.. Αντί για σοκολάτες Nestle, αγοράστε σοκολάτες ΙΟΝ.
j.. Αντί για ταξίδια εκτός Ελλάδας, προτιμήστε φέτος την Ελλάδα και μόνο!!
k.. Αντί για Marlboro, Camel των αγαπημένων αμερικάνων, αγοράστε ΚΑΡΕΛΙΑ, ΣΕΚΑΠ.
Δείτε τις επιπτώσεις τους:
1.. Όταν αγοράζετε προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών, αποδυναμώνετε τις ελληνικές παραγωγές. Αποδυναμώνοντας Ελληνικές Παραγωγές, βοηθάτε στην επιδείνωση της ανεργίας. Αντίθετα ενισχύοντας Ελληνικές Παραγωγές σε τόσο δύσκολους καιρούς, βοηθάτε την διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας!!
2.. Όταν αγοράζετε εισαγόμενα προϊόντα, ουσιαστικά δίνετε ένα 50% των χρημάτων σας σε εργοστάσια άλλων χωρών που απασχολούν αποκλειστικά αλλοδαπούς. Σκεφτείτε επίσης ότι αν η κάθε Ελληνική Οικογένεια στρέψει 500 ευρώ ετησίως σε ελληνικά προϊόντα, τότε για κάθε χίλιες oικογένειες, θα αυξηθεί άμεσα η ζήτηση ελληνικών προϊόντων κατά 500.000 ευρώ και θα δημιουργηθεί μια τελική κυκλοφορία χρήματος ισοδύναμη με περίπου 4.500.000 ευρώ στην αγορά!!
Ή πιο απλά, 1000 οικογένειες μπορούν να δημιουργήσουν 100-150 θέσεις εργασίας τουλάχιστον!! Αλλάζοντας απλά την κατανάλωση από προϊόντα πολυεθνικών και από εισαγόμενα προϊόντα. Τελικά σκεφτείτε ότι αν όλοι μας υιοθετήσουμε μια τέτοια συνήθεια, τότε 1.000.000 οικογένειες θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην πρόσληψη 100,000-150.000 συμπατριωτών μας!!!
Επομένως όταν κάνετε την επόμενη αγορά σας, σκεφτείτε ότι ίσως να βοηθάτε μεσοπρόθεσμα την επαγγελματική σας εξέλιξη ή την επαγγελματική εξέλιξη αγαπημένων σας προσώπων.
Αγαπητοί Συμπατριώτες ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!
NA ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΝΤΟΥ.

Αγοράστε μόνο Ελληνικά προϊόντα τα οποία θα ξεχωρίζετε από τον αριθμό στο BAR CODE.... όπου TA EΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ 520 *

ΚΑΘΕ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΜΕΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ.

(Τα 3 πρώτα ψηφία στο BAR CODE δείχνουν την χώρα προέλευσης)

ΔΑΚΕ/ΠΕ Χαλκίδας : Πρόταση για πρωινή (!) Γενική Συνέλευση


Δ.Α.Κ.Ε.- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
http//: dakepech.blogspot.com e-mail: dakepech@yahoo.gr 14/10/2010

«Πρόταση για πρωινή (!) Γενική Συνέλευση»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επειδή δεν κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα, επιχειρεί να περάσει ένα σχέδιο παράτασης αποπληρωμής του δανείου 110 δισ. ευρώ που δανειστήκαμε από την Τρόικα. Θέλει να πάμε σε ένα Νέο Μνημόνιο που θα προβλέπει συνέχιση της επιτήρησης για πολλά χρόνια (τουλάχιστον μέχρι το 2020) με υψηλότερο επιτόκιο και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση του «διεφθαρμένου λαού», διαμορφώνει σε άριστη συνεργασία με τα ΠΑΣΟΚικά Μ.Μ.Ε. ένα κλίμα που μοιάζει να είναι ολόιδιο με αυτό πριν την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης. Προλειαίνουν το έδαφος για μια ακόμη επώδυνη απόφαση. Στρώνουν ένα χαλί στα μουλωχτά για να το δεχθεί ο κόσμος πιο «μαλακά».
Ήδη ακούσατε τις μπηχτές των δήθεν Σοσιαλιστών για «διεφθαρμένη Χώρα», «τα φάγαμε όλοι μαζί», «ανίκανοι δημόσιοι υπάλληλοι»… Θα ακούσετε τις επόμενες ημέρες εκφράσεις όπως «μονόδρομος», «η ευκαιρία της Ελλάδας», «καλή η επιμήκυνση», «επιτυχία που παίρνουμε τα λεφτά της Τρόικας και τους τα δίνουμε όποτε θέλουμε» και άλλα πολλά κουφά!
Επαναλαμβάνουν με το Μνημόνιο 2 το κόλπο με το Μνημόνιο 1 και μάλιστα αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου!
Μας το κρατάνε για έκπληξη!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είμαστε προετοιμασμένοι για μια ακόμη κρυάδα ή θα αντιδράσουμε άμεσα στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση και στους κλακαδόρους της;
Εμείς ως ΔΑΚΕ, προτείνουμε για δεύτερη φορά (!) να γίνει άμεσα (με προτεινόμενη ημερομηνία την Πέμπτη 21–10–2010) έκτακτη πρωινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας στην οποία θα μπορέσουμε όλοι να ενημερωθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις αλλά και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για τη μορφή που θα έχει ο αγώνας μας από ‘δώ και πέρα!
Τα εκλεγμένα μέλη της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, Μπλέτσας Χρήστος και Λούκας Παναγιώτης, κατέθεσαν σήμερα Πέμπτη 14/10/2010 την παραπάνω πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο προς ψήφιση και από τα υπόλοιπα μέλη του. Μετά από την κατάθεση και την κοινοποίηση της πρότασής μας στο Δ.Σ., περιμένουμε να οριστεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο από τον Πρόεδρο του Συλλόγου.
Γνωρίζουμε όλοι μας, ότι η πρωινή Συνέλευση με κλειστά σχολεία έχει μεγαλύτερη συμμετοχή από τις απογευματινές συνελεύσεις των 30-40 ατόμων!
Ο νόμος προβλέπει την πρωινή Γενική Συνέλευση δύο φορές το χρόνο. Εμείς φέτος δεν κάναμε καμία! Και δεν κάναμε γιατί κάποιοι το Μάιο του 2010 δε θέλανε να κάνουμε. Προφανώς φοβούνται τη μεγάλη προσέλευση και την οργή των συναδέλφων. Τα επιχειρήματα ότι έτσι θα χάσουμε άλλη μια μέρα μάθημα είναι αστεία!
Οι άλλοι τρεις Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών στην Εύβοια (Καρύστου-Ιστιαίας-Κύμης) δεν είχαν θέσει τέτοια επιχειρήματα το Μάιο και πραγματοποίησαν τις Γενικές Συνελεύσεις τους πρωινές ώρες. Το ίδιο έπραξαν και τώρα τον Οκτώβριο!!
* Ο δικός μας Σύλλογος (με ψήφους των τριών μελών της ΠΑΣΚ) γιατί έκανε απόγευμα τη Συνέλευση του Μαΐου ;
* Γιατί ΔΕΝ έγινε νωρίτερα εισήγηση για πρωινή Συνέλευση τον Οκτώβριο;
Τα «κεφάλια μέσα» και υποταγή στην κυβερνητική πολιτική
ή Αγώνας και Διαμαρτυρία;;
Ετοιμάζουν τα χειρότερα μετά τις εκλογές,
ας τους αναγκάσουμε να αλλάξουν γνώμη!!

Από τη ΔΑΚΕ/ΠΕ Χαλκίδας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το εκπαιδευτικό λειτούργημα αποτελεί τη θεμέλιο λίθο για μια σύγχρονη, ανθρώπινη, δυναμική κοινωνία και σε εμάς πέφτει το βάρος της δημιουργίας αυτής της κοινωνίας που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε όλοι ανάγκη από ανθρώπους που δηλώνουν «παρών» στους αγώνες, «παρών» στις προτάσεις, «παρών» στη προσπάθεια μας να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής και εργασίας μας.
Από τα φοιτητικά μου χρόνια δήλωνα και δηλώνω «παρών» στις εκλογικές διαδικασίες, συμμετέχω ενεργά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κλάδου και της κοινωνίας μας.
Από την πρώτη ημέρα της πρόσληψής μου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συμμετέχω ενεργά στα συνδικαλιστικά δρώμενα στα πλαίσια του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μου, στα πλαίσια του Συλλόγου των Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας και του ΠΥΣΠΕ Ν. Εύβοιας, συμμετέχω στα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ/ΠΕ Εύβοιας.
Απευθύνομαι σε εσάς που μου δώσατε τη δύναμη και με εκλέξατε Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, απευθύνομαι σε εσάς που με εκλέξατε αναπληρωματικό μέλος του ΠΥΣΠΕ Ν. Εύβοιας και σας ζητώ να μου δώσετε και πάλι τη δύναμη να σας εκπροσωπήσω στο ΠΥΣΠΕ Ν. Εύβοιας
Σας ζητώ να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης και να ψηφίσετε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ/ΠΕ Εύβοιας που με συνέπεια και ξεκάθαρες κουβέντες βρίσκεται πάντα δίπλα στο συνάδελφο, στους μάχιμους εκπαιδευτικούς, στους εργάτες της Παιδείας που την έχουν ανάγκη, ενημερώνοντας, δημιουργώντας, διεκδικώντας!

Στις προσεχείς εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του Κλάδους μας η συμμετοχή και η ψήφιση της ΔΑΚΕ/ΠΕ αποτελεί μονόδρομο!

Μπλέτσας Χρήστος

Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας
Αναπληρωματικός Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ν. Εύβοιας

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - Ανοιχτή Επιστολή


Εκλογές Αιρετών ΚΥΣΠΕ

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
π. Πρόεδρος Δ.Ο.Ε.
Υποψήφιος Αιρετός ΚΥΣΠΕ
με το ψηφοδέλτιο της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
ΤΗΛ. 6974 750409
FAX: 210 3442287
e-mail: paligiannis@hotmail.gr

Συναδέλφισσα - συνάδελφε,
Πιστεύοντας ότι ανταποκρίθηκα στο ρόλο και τα καθήκοντα μου ως αιρετού στο ΚΥΣΠΕ, διεκδικώ και πάλι στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου την ψήφο σου και την ανανέωση της εμπιστοσύνης σου για να συνεχίσω:
• Να είμαι κοντά σου για την προάσπιση των δικαιωμάτων σου και τη στήριξη κάθε δίκαιου και νόμιμου αιτήματός σου.
• Να αγωνίζομαι με αποφασιστικότητα, συνέπεια και ευαισθησία για την ισονομία και την ίση μεταχείριση όλων των εκπαιδευτικών χωρίς διακρίσεις, περιφρουρώντας την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του κάθε εκπαιδευτικού.
• Να αγωνίζομαι μαζί σου για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, την αναγνώριση και δικαίωση του έργου των εκπαιδευτικών.
• Να αγωνίζομαι ώστε το Συνδικαλιστικό Κίνημα των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της βάρβαρης λιτότητας και του περιορισμού των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας, να εγκαταλείψει το ρόλο του απλού παρατηρητή, να αλλάξει πορεία, και να αποκτήσει κύρος, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ο ρόλος μου ως αιρετός εκπρόσωπος στο ΚΥΣΠΕ αποτελεί για μένα δοκιμασία και ύψιστη αποστολή μέσα από την οποία φιλοδοξώ να φανώ χρήσιμος στον καθένα χωριστά, στην εκπαίδευση και στην πορεία του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Σας ευχαριστώ.
Πάντα στη διάθεσή σας

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΔΑΚΕ - ΓΣΕΕ : ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ


Αθήνα, Οκτώβριος 2010
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ

Η κυβέρνηση του Μνημονίου, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στους «κατακτητές» και επιχειρεί με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατάθεσε, να δέσει χειροπόδαρα τον λαό και να υποθηκεύσει τη χώρα.
Μία μέρα μετά την κατάθεση του προσχεδίου δηλώνει ότι θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για το Έλλειμμα και το Χρέος προς το χειρότερο ώστε, να μπορεί ευκολότερα να λάβει μέτρα κατά των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων που τείνουν να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Διαμαρτυρόμαστε για τις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Διαμαρτυρόμαστε για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη και στις μάνες με ανήλικα παιδιά.

Διαμαρτυρόμαστε για την έκρηξη της ανεργίας 14,5% που επίσημα προβλέπεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη του 20%.

Διαμαρτυρόμαστε για τους πρόσθετους φόρους των 5,3 δις ευρώ που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει.

Διαμαρτυρόμαστε για τη σχεδιαζόμενη αύξηση στον ΦΠΑ των βασικών καταναλωτικών αγαθών και του πετρελαίου θέρμανσης.

Διαμαρτυρόμαστε για τις μεθοδεύσεις στις συλλογικές συμβάσεις προκειμένου τελικά να εφαρμοστούν ατομικές συμβάσεις εργασίας (συμβάσεις ala cart), στο όνομα δήθεν της διατήρησης της απασχόλησης.

Αντιστεκόμαστε στο Μνημόνιο και στους εντολείς της Κυβέρνησης, την τρόικα.

Αντιστεκόμαστε σε κάθε αντεργατική, και αντιασφαλιστική ρύθμιση της Κυβέρνησης.

Αντιστεκόμαστε στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων που θα προκύψει από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτά.

Αντιστεκόμαστε στο κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση για να μην αντιδράσει ο λαός μας.

Αντιστεκόμαστε στην κυβέρνηση που προεκλογικά υποσχόταν ότι «λεφτά υπάρχουν» και μετεκλογικά παραδεχόταν με κυνισμό ότι «μαζί τα φάγαμε».

Αντιστεκόμαστε γιατί ο κόσμος της εργασίας ποτέ δεν πήρε λεφτά που δεν δούλεψε κι όμως σήμερα καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό.

Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί ανάπτυξη όταν: για το 2011 προβλέπεται αύξηση ανεργίας, αύξηση φόρων, περικοπές εισοδημάτων και αύξηση του Δημοσίου Χρέους από το 132,7% που είναι φέτος στο 142,2% ώστε να επιτευχθεί μείωση του Ελλείμματος από το 7,8% στο 7%;

Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δηλώνει αισιόδοξη όταν θα επιβάλλει εισπρακτικά μέτρα συνολικού ύψους 9,15 δις ευρώ με στόχο να μειώσει το Έλλειμμα κατά 2,2 δις ευρώ;

Διαμαρτυρόμαστε, αντιστεκόμαστε και παλεύουμε για την ανατροπή του Μνημονίου.

Διαμαρτυρόμαστε, αντιστεκόμαστε και παλεύουμε για τη διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας , για το δικαίωμα στην εργασία και στην ασφάλιση.

Διαμαρτυρόμαστε και αντιστεκόμαστε απέναντι σε μια κυβέρνηση που αντιδρά με μόνο φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, που συνεχίζει να εξαπατά τον ελληνικό λαό και να του υφαρπάξει με εγκληματικά ψέματα την ψήφο του.

Διαμαρτυρόμαστε και αντιστεκόμαστε απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που τη μία μέρα έλαβε «βραβείο ειλικρίνειας» από τους Γερμανούς και την επόμενη ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έλεγε ότι τον είχε ενημερώσει δύο χρόνια νωρίτερα πως «δεν υπάρχουν λεφτά». Κι όμως ο κ. Παπανδρέου συνειδητά είπε ψέματα και συνειδητά έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν ο ίδιος τα απέκλειε.

Η ΔΑΚΕ συνεχίζει τον αγώνα της αποφασιστικά, με μεγαλύτερο πάθος και ένταση.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι .

Εμείς αγωνιζόμαστε και δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία , όπως δεν την υποστείλαμε και όταν η Ν.Δ. ήταν στην κυβέρνηση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να συσπειρωθούμε απέναντι στο κυβερνητικό κατεστημένο του ψεύδους και της απάτης και να αντισταθούμε για να αποτρέψουμε το σύνολο των προαναφερόμενων δυσβάστακτων μέτρων.


ΔΑΚΕ - ΓΣΕΕ

Βαγγέλης Μπουζούλας : Εισήγηση-Τοποθέτηση στην Ετήσια Έκθεση 2010 του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ


Πατησίων 69-Τ.Κ.10434 Τηλ: 210.8202270,288 fax: 210.8202150
mail: gsecretary@gsee.gr


Εισήγηση-Τοποθέτηση
του Γεν. Γραμματέα της Γ.Σ.Ε.Ε. Βαγγέλη Μπουζούλα στην παρουσίαση της
Ετήσιας Έκθεσης 2010 του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Η παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την Οικονομία και την Απασχόληση πραγματοποιείται μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο της εργασίας και ιδιαίτερα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
Η σημερινή κυβέρνηση, εφαρμόζοντας, αρχικά, μια ανεύθυνη και εγκληματική πολιτική διαχείρισης της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μετέβαλε το έντονο πρόβλημα δημοσίου χρέους σε κρίση δανεισμού. Προσπάθησαν με αυτόν τον τρόπο να εμφανίσουν ως μονόδρομο, ως «αναγκαίο κακό», την αυθαίρετη αλλά συνειδητή πολιτική τους απόφαση να προσφύγουν στο μηχανισμό στήριξης, εκχωρώντας την κυβερνητική πολιτική της χώρας σε μια ομάδα αριθμολάγνων τεχνοκρατών-διεθνών λογιστών. Δεσμεύτηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, μέσω της υπογραφής του περίφημου Μνημονίου, να εφαρμόσουν ρητά μια σειρά από αντιαναπτυξιακές, αντικοινωνικές και αντεργατικές πολιτικές,
• που οδηγούν την ελληνική οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας,
• που υποβαθμίζουν δραματικά το βιοτικό επίπεδο και συρρικνώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών,
• που αφανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και απορυθμίζουν πλήρως την αγορά εργασίας,
διαμορφώνοντας συνθήκες ενός νέου εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα.
Σήμερα, λίγους μήνες μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ, αν κανείς παρακολουθήσει την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας αλλά και το σύνολο των διαθέσιμων κοινωνικών δεικτών μπορεί εύκολα να καταλάβει πόσο εσφαλμένη και καταδικαστική για τη χώρα υπήρξε η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, το έλλειμμα εσόδων, τα ιδιαίτερα υψηλά και ολοένα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, η άναρχη και χωρίς κανόνες επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η καθίζηση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων, τα χιλιάδες «λουκέτα» στην αγορά, η όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων καθώς και τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας, που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας μαρτυρούν ότι η πρωτοφανής λιτότητα, η οποία επιβλήθηκε στους Έλληνες εργαζόμενους και συνταξιούχους όχι μόνο δεν θα έχει αποτέλεσμα για το αύριο αλλά ουσιαστικά αποτελεί το όχημα για νέο κύμα περικοπών και περιστολών, τις οποίες φρόντισε έγκαιρα και «εν κρυπτώ» να συμφωνήσει η κυβέρνηση μέσω του αναθεωρημένου Μνημονίου.
Μέσα σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, το δυσμενέστερο από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, η Έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, θα περίμενε κανείς να επιχειρηματολογεί για την πλήρη και οριστική ανατροπή του και όχι να περιορίζεται σε ευχολόγια και αοριστολογικές-μη ρεαλιστικές- διεκδικήσεις με βάση το Μνημόνιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενό της. Το Εργατικό Κίνημα δεν μπορεί να αγωνίζεται για λιγότερες περικοπές, ούτε να συμμετέχει σε μάχες για δήθεν «αυτονόητα», όπως αυτά που επικαλείται ο Πρωθυπουργός. (σελ. 21)
Αναμφίβολα, η οικονομική κρίση ανέδειξε τις μακροχρόνιες αδυναμίες, τις χρονίζουσες στρεβλώσεις και παθογένειες της Ελληνικής Οικονομίας. Αυτές, όμως, δεν θα πρέπει να αναζητούνται επιλεκτικά από το παρελθόν αλλά πρέπει να εξετάζονται με ορίζοντα 30 ετών, εκεί που σύμφωνα με ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής βιβλιογραφίας εντοπίζεται και η αφετηρία τους. Άλλωστε, η μεγάλη ευκαιρία για τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία μια ισχυρής παραγωγικής βάσης χάθηκε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980, όταν η Ελλάδα ως χώρα με χαμηλό εργατικό κόστος και πακτωλό κοινοτικών κονδυλίων θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις στο δευτερογενή τομέα παραγωγής, ο οποίος σήμερα είναι ανοχύρωτος και καταρρέει.
Επίσης, στην Έκθεση του ΙΝΕ των Συνδικάτων δεν επιτρέπεται να μην υπάρχει ένα κεφάλαιο, επιστημονικά εμπεριστατωμένο, που θα αξιολογεί την ορθότητα ή μη της επιλογής για την υπογραφή της σύμβασης δανεισμού. Είναι χρήσιμες οι διαπιστώσεις και η ανάλυση των αιτιών της κρίσης αλλά είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία η ανάδειξη και η τεκμηρίωση μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης εξόδου της χώρας από την κρίση, χωρίς τη «μέγγενη» του Μνημονίου.
Διαβάζοντας τις Εκθέσεις της προηγούμενης δεκαετίας, έχω παρατηρήσει μια έντονη διαφοροποίηση στο ύφος και την ένταση της επιχειρηματολογίας, των προβλέψεων και των προτεινόμενων παρεμβάσεων, ανάλογα με το ποιο πολιτικό κόμμα βρίσκεται στη εξουσία. Την προηγούμενη πενταετία, οι παρεμβάσεις ήταν τόσο ισχυρές, που μάλιστα πολλές φορές έγιναν σημαία από την τότε αντιπολίτευση, μεταβάλλοντας την Έκθεση σε ένα αντικυβερνητικό εργαλείο. Η φετινή Έκθεση χρησιμοποιεί ένα πολύ ουδέτερο λόγο, χωρίς έντονα στοιχεία παρέμβασης, σε μια χρονική στιγμή που μεθοδεύεται συστηματικά η απαξίωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος και του ρόλου του, μέσα από την κατάργηση στην πράξη της νέας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. σε σχέση με τις κλαδικές και επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε., όπου δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις, που αποτελούν για τα Συνδικάτα «αιτία πολέμου» καθώς και του Ο.ΜΕ.Δ.. Ως προς το περιεχόμενο της Έκθεσης, εμφανίζεται μια ξεκάθαρη εικόνα υπανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μέσα σε συνθήκες έντονης ανισοκατανομής του εισοδήματος, υψηλής ανεργίας και πληθωριστικών πιέσεων, με τον πληθωρισμό να οδηγείται πλέον στο 6%.
Η ουσιαστική κατάρρευση της τεχνολογικής και καινοτομικής βάσης της χώρας, η μείωση των δημόσιων επενδύσεων, η αδυναμία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, καθώς και η άστοχη προσπάθεια εσωτερικής υποτίμησης (μείωση μισθών και τιμών), μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα φθηνού εργασιακού κόστους και την οδηγεί σε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας αλλά και φορολογικών-ασφαλιστικών εσόδων.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση στην «Ευρωπαϊκή Ένωση των 15» αναφορικά με τις μέσες ετήσιες αποδοχές, χωρίς να υπολογίζεται η μείωση μισθών κατά 4.4% το 2010, που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη διαβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Οφείλω να επισημάνω ότι το 4.4% δεν είναι δυνατόν να αντανακλά την πραγματικότητα στην απώλεια του συνόλου των αποδοχών των εργαζομένων από τις περικοπές δώρων και επιδομάτων. (σελ. 29)
Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός συνεχίζει να υστερεί σημαντικά, βρισκόμενος στο 60% του επιπέδου των πλουσιότερων χωρών της ΕΕ, με τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης και τις συμβάσεις μαθητείας για τους νεοπροσλαμβανόμενους νέους να τον συμπιέζουν προς τα κάτω. Επιπρόσθετα οι εργαζόμενοι καλούνται να φορολογηθούν με 35% την ώρα που τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται με 15.9%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. των 25 διαμορφώνεται στο 33%.
Ταυτόχρονα, είναι εμφανές ότι η οικονομική κρίση χρησιμοποιήθηκε ως ηθικό και πολιτικό «άλλοθι» για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Με τους πρόσφατους νόμους (3845, 3846, 3833, 3863/2010) όχι μόνο δεν εισάγονται κανόνες αλλά αποδομείται κάθε έννοια εργατικού δικαίου. Οι πιο σκληρές μορφές εργασιακής επισφάλειας, όπως οι υπεργολαβίες και η ενοικίαση, νομιμοποιούνται με τον πιο επώδυνο, για τους εργαζόμενους τρόπο, ενώ η μερική απασχόληση και τα «μπλοκάκια» γίνονται κανόνας για να βρει κάποιος δουλειά.
Το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο αντιμετώπισε το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, τον κορυφαίο αυτό θεσμό του κράτους πρόνοιας, με στενά δημοσιονομικούς-λογιστικούς όρους. Οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, η κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης και η αύξηση του εργασιακού βίου μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την κοινωνική του αποτελεσματικότητα ανατρέποντας τον προγραμματισμό εκατομμυρίων νοικοκυριών.
Η ανεργία αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Το 1/3 του παραγωγικού πληθυσμού της χώρας δεν είναι ενταγμένο στην αγορά εργασίας, με τις γυναίκες, τους νέους και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να παραμένουν αποκλεισμένοι, όταν η μέση διάρκεια παραμονής στην ανεργία αυξάνεται επικίνδυνα. Οι δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση της πραγματικής ανεργίας στο 20% έχουν επιβεβαιωθεί δημιουργώντας μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση. (σελ. 30)
Όπως επισημαίνεται και στο κείμενο της Έκθεσης, η μόνη αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση της σημερινή κατάστασης είναι η Ανάπτυξη, η Αναδιανομή του Εισοδήματος και η στόχευση στη Μείωση του Χρόνου Εργασίας, χωρίς Μείωση των Αποδοχών. Αυτές οι τρεις προϋποθέσεις ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας δεν είναι εφικτές κάτω από την πίεση του Μνημονίου και των εμπνευστών του. Οπότε η μόνη λύση είναι η Ανατροπή. Τα συνδικάτα και το επιστημονικό τους δυναμικό οφείλουν να βρεθούν στην πρωτοπορία του αγώνα για τον ταχύτερο απεγκλωβισμό της χώρας από την Τρόικα, αλλά και να τεκμηριώσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, βάζοντας στο επίκεντρό του τον άνθρωπο, που θα συνδυάζει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο την κοινωνική συνοχή με την ανταγωνιστικότητα.
Τέλος, δε μπορεί ο Πρωθυπουργός της χώρας να ευαγγελίζεται τη βιώσιμη ανάπτυξη, όταν η χώρα μας υπολείπεται σε ανταγωνιστικότητα από τη Μποτσουάνα και τη Ρουάντα σύμφωνα με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς (World Economic Forum) και όταν το κόστος δανεισμού είναι το δεύτερο υψηλότερο στο κόσμο με μόνο ακριβότερο αυτό του Πακιστάν.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Επιστολή της Μπασινά Ελένης Εκπαιδευτικού Π.Ε.60 προς τους εκπαιδευτικούς της ‘Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας


Επιστολή της Μπασινά Ελένης Εκπαιδευτικού Π.Ε.60 προς τους εκπαιδευτικούς της ‘Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας
Τηλ.: 6948052565

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, θέλω να σας ευχηθώ μέσα από την
καρδιά μου καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο εξαιρετικά δύσκολο και σημαντικότατο έργο που επιτελείτε.
Η εμπειρία μου ως Διευθύντρια Εκπαίδευσης στην Εύβοια, με την ταυτόχρονη συμμετοχή μου σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια του Κλάδου, αλλά και η θητεία μου στην Αυτοδιοίκηση ως Νομαρχιακή Σύμβουλος Εύβοιας, μου δίνουν το δικαίωμα να πω πως γνωρίζω πολύ καλά τα εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Νομός μας τόσο στην υλικοτεχνική υποδομή, όσο και στο έμψυχο δυναμικό.
Με αυτή τη γνώση και την εμπειρία, αγαπητοί συνάδελφοι, τολμώ να ζητήσω
την έμπρακτη στήριξή σας στο πρόσωπό μου, στο ψηφοδέλτιο του Αθανάσιου Χειμάρα, υποψηφίου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.


Χαλκίδα, 18-10-2010
Με εκτίμηση

Μπασινά Ελένη
Εκπαιδευτικός

Δ΄ Φάση αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ70, ΠΕ60 για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση


Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι, για το σχολικό έτος 2010-2011, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 129 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 82 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου έως και την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 και θα τοποθετηθούν προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή Eκπαίδευσης, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής όπου προσλήφθηκαν, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Για τον πίνακα της Δ΄ Φάσης Αναπληρωτών Κλάδων ΠΕ70-Δασκάλων στην Α/θμια Εκπ/ση Σχολ. Έτ. 2010-2011 πατήστε εδώ.
Για τον πίνακα της Δ΄ Φάσης Αναπληρωτών Κλάδων ΠΕ60-Νηπιαγωγών στην Α/θμια Εκπ/ση Σχολ. Έτ. 2010-2011 πατήστε εδώ.

Στην Εύβοια προσλήφθηκαν στη Δ' φάση 6 δάσκαλοι και 3 Νηπιαγωγοί

Αναλυτικά τα ονόματα των εκπαιδευτικών που έρχονται στην Εύβοια είναι :
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΩ ΠΕ70
ΠΑΣΙΝΗ ΣΑΒΒΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ70
ΛΟΥΤΡΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΠΕ70
ΓΑΪΤΑΝΙΔΗ ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΙΛΙΤΣΑ ΠΕ70
ΜΟΛΟΧΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ70
ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΟΥ ΘΑΛΕΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΤΕΛΛΑ ΠΕ70
ΠΟΔΑΡΑ ΕΥΘΑΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΕ60
ΚΟΡΚΟΥ ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛ ΑΓΓΕΛ ΠΕ60
ΠΕΓΚΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΠΕ60

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.

Με λύπη παρακολουθούμε άλλο ένα επεισόδιο της φετινής αποδιοργάνωσης της Παιδείας σε όλα τα επίπεδα. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια πληρώνουν για ακόμη μία φορά την αναλγησία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία αναλώνεται σε επικοινωνιακές τακτικές και χάνει την επαφή με τα καθημερινά προβλήματα.
Ειδικότερα, τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης και Αγωγής στη Προσχολική Ηλικία σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, δέχονταν κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας ικανό αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικό έργο στην Πρακτική Άσκηση των φοιτητών.
Φέτος, για πρώτη φορά, ο αριθμός των αποσπάσεων μειώθηκε δραματικά, πράγμα που δυσχεραίνει σοβαρά την διεξαγωγή των Πρακτικών Ασκήσεων και την επαρκή λειτουργία των Εργαστηρίων. Ήδη τα περισσότερα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας προχώρησαν σε αναστολή της λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης οι καθηγητές αποφάσισαν για δεύτερη φορά μέσα σε περίοδο μόλις 2 εβδομάδων την αναστολή κάθε λειτουργίας του τμήματος.
Από την πλευρά του το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. διαμαρτύρεται έντονα για την ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας που προτρέπει τα Παιδαγωγικά τμήματα να αξιοποιήσουν για τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών τους μετεκπαιδευομένους εκπαιδευτικούς που φοιτούν στα Διδασκαλεία ή υποψήφιους διδάκτορες. Ταυτόχρονα τονίζει για μια ακόμη φορά πως οι παραπάνω εκπαιδευτικοί έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
Έχει αντιληφθεί η διοίκηση του Υπουργείου πως η μη απόσπαση ικανού αριθμού ειδικευμένων εκπαιδευτικών θα οδηγήσει στην ελλιπέστατη και ανεπαρκέστατη εκπαίδευση των φοιτητών και αυριανών δασκάλων και νηπιαγωγών; Έτσι επενδύει η κυβέρνηση στην Παιδεία; Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσει το Νέο Σχολείο και το Νέο Πανεπιστήμιο που ευαγγελίζεται;
Μετά από απόφαση συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών που πραγματοποιήθηκε στις 12/10 και υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καλούμε εκπροσώπους των ΜΜΕ τη Δευτέρα 18/10 στο χώρο του Συλλόγου Φοιτητών, προκειμένου να εκθέσουν οι άμεσα θιγόμενοι φοιτητές του Παιδαγωγικού τα δίκαια αιτήματα τους. Οι φοιτητές του ΠΤΔΕ, υπερψηφίζοντας τις θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, απέδειξαν την αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης, χωρίς περικοπές. Δε μπορούμε να ανεχτούμε πως οι κόποι τόσων ετών και οι ελπίδες και τα όνειρα μας για το μέλλον εγκλωβίζονται από τη στείρα λογική κάποιων γραφειοκρατών της κυβέρνησης, που επιλέγουν το χώρο της Παιδείας για τα δημοσιονομικά τους πειράματα. Τους υπενθυμίζουμε ότι η μεγαλύτερη επένδυση ενός κράτους για το Μέλλον του είναι η Παιδεία.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Νίκος Λαγομιτζής : Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια… για την έναρξη του σχολικού έτους

Νίκος Λαγομιτζής
Και φέτος αναπτύχθηκαν οι γνωστές αντικρουόμενες απόψεις για το πώς ξεκινάνε τα σχολεία.
Ως συνήθως οι αναλύσεις των συνδικαλιστικών φορέων και των υπηρεσιακών παραγόντων ήταν αποσπασματικές, γιατί έτσι κάποιοι θέλουν, κάποιοι βολεύονται.
Είναι απλό αγαπητοί μου φίλοι: ΚΕΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
Είναι συγκεκριμένα, είναι πολλά και απαξιώνουν το δημόσιο σχολείο.
Επίσης λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν!
Οι σχολικές επιτροπές έχουν εισπράξει μειωμένες επιχορηγήσεις, σε βαθμό τέτοιο που αδυνατούν να πληρώσουν πχ τις καθαρίστριες.
Κτίρια δεν υπάρχουν!
Αρκετά από τα 15.000 σχολεία που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι ακατάλληλα. Χωρίς ασφαλείς αυλές, χωρίς αίθουσες, χωρίς επαρκή φωτισμό. Χωρίς πιστοποιητικά. Με διπλοβάρδιες.
Αυτή είναι η πραγματικότητα λοιπόν, με στοιχεία, με αποδείξεις.
Ας πούμε λοιπόν την αλήθεια: Μια από τα ίδια και φέτος. Το δημόσιο σχολείο θα στηριχτεί για άλλη μια φορά στον πατριωτισμό και το μεράκι του έλληνα δασκάλου, νηπιαγωγού, καθηγητή.
Ως πότε όμως;

..... για την εκπαίδευση των νηπίων

Είναι πραγματικά ένα από τα παράδοξα κι απαράδεκτα ταυτόχρονα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα παιδιά 4-5 ετών.
Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία καλούνται να αντικρίσουν το πιο ανάλγητο πρόσωπο της "ευνομούμενης πολιτείας", καθώς εισέρχονται στα χρόνια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Κτίρια ακατάλληλα (αποθήκες, διαμερίσματα, καταστήματα), σε πολλές περιπτώσεις χωρίς αύλειο χώρο, χωρίς υποστηρικτικές υποδομές.
Μ'ένα αναλυτικό πρόγραμμα που κινείται έξω από τις κοινά αποδεκτές σύγχρονες παιδαγωγικές παραδοχές.
Με το 60% των προνηπίων να παραμένουν εκτός αιθούσης.
Κι όλα αυτά πρέπει να τα ξεπεράσουν οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί. Πρέπει με χαμόγελο και υπομονή, ως δεύτερη μάνα και πατέρας, να οδηγήσουν αυτές τις άδολες ψυχές ομαλά από το στάδιο της βρεφονηπιακής ηλικίας σ'αυτό της παιδικής.
Χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν άδεια γιατί δεν υπάρχει κάποιος να τις αντικαταστήσει, χωρίς χρήματα για να αγοράσουν τα απαραίτητα "εργαλεία δουλειάς" (κόλλες, ξυλομπογιές κτλ).
Χωρίς στήριξη από το κράτος, που εννοεί να μην καθορίζει το διδακτικό-εργασιακό τους ωράριο.
Προτάσεις για την άρση των αδιεξόδων υπάρχουν και τις επαναδιατυπώνουμε:
1. Ίδρυση πολυδύναμων νηπιαγωγείων όπου είναι απαραίτητο με ορισμό διευθύντριας μειωμένου διδακτικού ωραρίου.
2. Μείωση των νηπίων ανά νηπιαγωγό στην αναλογία 15/1
3. Παροχή πιστοποιητικού κτιριακής επάρκειας από τον οικείο Δήμαρχο ή πρόεδρο σχολικής επιτροπής σε κάθε νηπιαγωγείο
4. Επανασχεδιασμός του αναλυτικού προγράμματος του νηπιαγωγείου με έμφαση στις παιδαγωγικές κοινωνικοποιητικές δράσεις και λιγότερο στις γνωστικές-σχολικές
5. Καθορισμός κι εξομοίωση ωραρίου εργασίας των νηπιαγωγών στο επίπεδο των συναδέλφων Β΄θμιας εκπαίδευσης.
Πολλά θα μπορούσαν ακόμα να γραφτούν για τη νηπιακή εκπαίδευση. Ας πούμε λοιπόν επιτέλους την αλήθεια: Να αντιληφθούν οι ιθύνοντες ότι οι λύσεις δεν μπορούν να περιμένουν. Γιατί πάντα μιλάμε για ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, τα παιδιά μας.

... για τα 800 ολοήμερα του "αναμορφωμένου προγράμματος"

Τα 800 ολοήμερα σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος ήταν η βασική εξαγγελία - "καινοτομία" που εισήγαγε το Υπ. Παιδείας φέτος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι σκοποί και οι στόχοι του πολυποίκιλοι κατά τους ιθύνοντες. Νέα διδακτικά αντικείμενα, επέκταση των γνώσεων των μαθητών κι άλλα συναφή.
Η πραγματικότητα όμως κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής αυτού του σχολικού μορφώματος είναι διαφορετική.
Οι μαθητές καταπονούνται, πεινούν, οι σχολικές υποδομές αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο όγκο μαθητών, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε σύγχυση λόγω και της ευρείας εισδοχής συναδέλφων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι άλλης νοοτροπίας και μπολιασμένοι σ'άλλες εργασιακές συνθήκες, οι γονείς -ειδικά των μαθητών 1ης και 2ας τάξης- ανάστατοι, καθώς στερούνται υποχρεωτικά των παιδιών τους ως τις 2μμ.
Το προρρηθέν γνωσιολογικό επιχείρημα του Υπουργείου -ότι εντάσσονται νέα αντικείμενα (αγγλικά, πληροφορική κτλ)- αναιρείται από το ίδιο το κράτος. Κι αυτό γιατί δεν έχει επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς σχετικά, δεν έχει παράσχει το απαιτούμενο υλικό (πχ ικανό αριθμό υπολογιστών).
Επιστημονικά δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό επιχείρημα που να δικαιολογεί την παρέκταση του σχολικού ωραρίου. Αντίθετα μάς καθιστά σχεδόν περίγελους στην Ευρώπη, καθότι ο Έλληνας μαθητής, ηλικίας 6 έως 9 ετών, κάνει μάθημα περίπου 1.300 ώρες ετησίως, την ίδια στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι κοντά στις 800 ώρες.
Σ'ένα κράτος που "το κινδυνεύουν" οι μνημονιεύοντες να το πτωχεύσουν...
Ας πούμε λοιπόν την αλήθεια: Σκοπός του Υπουργείου με τη θεσμοθέτηση των 800 σχολείων του "παραμορφωμένου" προγράμματος ήταν και είναι η εξοικονόμηση προσωπικού (περίπου 1.200 δασκάλων) και το ξεκοκάλισμα -κατά τη συνήθη κυβερνητική τακτική- ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Θα μείνουμε απαθείς;

.... για τις υπηρεσιακές μεταβολές

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον εκπαιδευτικό είναι η διαδικασία της μετάθεσης και της απόσπασής του.
Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που δεν απολαμβάνει κάποιας παροχής, ώστε να του δοθεί το κίνητρο να υπηρετήσει μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του, αναγκάζεται να εκμεταλλεύεται όλες τις επιλογές του συστήματος, ώστε να βρεθεί κοντά σ'αυτήν.
Ειδικά σε περιόδους σαν αυτή, που η πασοκική λαίλαπα εφορμά στο εισόδημα του μισθωτού, μειώνοντάς το δραματικά.
Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι το υπάρχον σύστημα έχει κάνει τον κύκλο του. Δημιουργεί αδικίες, αναπαραγάγει τα προβλήματα και δυστυχώς οδηγεί σε εξαρτήσεις και διαφθορά συνειδήσεων.
Πρέπει λοιπόν ν'αλλάξει.
Πέραν της οφειλόμενης επανεξέτασης της μοριοδότησης των σχολικών μονάδων, επαναφέρουμε την πρόταση για σύστημα μεταθέσεων βάσει των "ομόκεντρων κύκλων".
Μ'άλλα λόγια ο κάθε συνάδελφος να ορίζει με δήλωσή του τον "τόπο συμφερόντων" του, να υπολογίζονται χιλιομετρικά τα μόρια της σχολικής μονάδας που υπηρετεί από αυτόν κι αντίστοιχα να μοριοδοτείται.
Επιπροσθέτως σε περίπτωση "δυσπροσίτων" σχολείων να υπάρχει επιπλέον μοριοδότηση.
Έτσι θα αποφευχθούν τα παράδοξα του συστήματος και θα ευνοηθεί ο προγραμματισμός των συναδέλφων. Ταυτόχρονα θα χτυπηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς στο σύστημα των αποσπάσεων, θα επιτευχθεί δε ο δραστικός περιορισμός τους, ευνοώντας και τον προγραμματισμό του Κράτους όσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Οι αποσπάσεις, μειούμενες στον αριθμό, συνεπεία των ανωτέρω, θα δίνονται πλέον μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας (οι οποίοι φυσικά ωφείλουν να επικαιροποιηθούν) και για λόγους συνυπηρέτησης (στους οποίους πρέπει να συμπεριληφθούν υποχρεωτικά τα ζευγάρια εκπαιδευτικών). Ενδεχόμενα θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι λόγοι σπουδών (πχ μεταπτυχιακό) στα πλαίσια της διευκόλυνσης του εκπ. προσωπικού για επιμόρφωση και δια βίου μάθηση και για να περιοριστεί η πίεση για λήψη εκπ. αδειών.
Ας πούμε λοιπόν την αλήθεια: Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον τομέα των υπηρεσιακών μεταβολών κατά την άποψή μου έχει ωριμάσει εδώ και καιρό.
Στις επικείμενες εκλογές αιρετών επομένως ας διαλέξουμε όχθη.

.... για το "μνημόνιο"

Τους τελευταίους μήνες έχει μπει στην καθημερινότητά μας μια λέξη που σε μεγάλο βαθμό και για πολλά χρόνια θα καθορίσει τη ζωή ημών και των παιδιών μας. Είναι το λεγόμενο «μνημόνιο».
Μια σύμβαση δηλαδή μεταξύ του ελληνικού κράτους και των δανειστών του, με μεσεγγυούχους την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔNT).
Το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο είναι γνωστό. Η Ελλάδα, όπως κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αντιμετώπιζε κι αντιμετωπίζει κρίση ελλειμμάτων, λόγω της κακής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις μετά το 1981.
Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, η Ελλάδα πλέον άρχιζε να αντιμετωπίζει και κρίση δανεισμού, αναχρηματοδότησης του χρέους.
Ο λόγος πασίδηλος. Oι πρακτικές διαπόμπευσης της προηγούμενης κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό, η αναποφασιστικότητά του, τα θολά μηνύματα προς τις διεθνείς αγορές κ.α. μας εξέθεσαν ως Κράτος και μας ανάγκασαν να υπογράψουμε αυτή τη χείριστη σύμβαση εκχώρησης –στην ουσία- κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Με άλλα λόγια, ενώ πολλά ευρωπαϊκά κράτη είχαν κι έχουν χειρότερα μακροοικονομικά μεγέθη από εμάς, μόνο η Ελλάδα αναγκάστηκε να μπει υπό την επιτήρηση των δανειστών της και του ΔΝΤ. Μόνο η Ελλάδα κατέστη προτεκτοράτο, όπως την εποχή του Εδουάρδου Λω.
Την εκτέλεση του μνημονίου ήδη τη βιώνουμε. Οι μισθοί μειώνονται, η αγορά στενάζει. Η ανεργία αυξάνεται, η ήδη χαμηλή παραγωγή μηδενίζεται.
Δανειζόμαστε ως κράτος με υπέρογκα επιτόκια, ανάλογα με έναν κακοπληρωτή ιδιώτη, τα λεγόμενα «spreads» παραμένουν στα ύψη, ενώ την ίδια στιγμή όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι επίκειται αδιέξοδο. 450 δις € (από 320 δις € σήμερα) προβλέπεται επίσημα νά’ναι το χρέος το 2015, ενώ σε ποσοστό του ΑΕΠ το έλλειμμα θα προσεγγίσει το 160% (από 118% σήμερα).
Ούτε καν το επιχείρημα του διοικητή του ΔΝΤ κου Στρος Καν ότι θα επέλθει «αποπληθωρισμός», μείωση τιμών στον καταναλωτή δηλαδή, συνεπεία της εφαρμογής του μνημονίου, δεν επιτυγχάνεται. Σε τελευταίους 9 μήνες ο πληθωρισμός τετραπλασιάστηκε (από 1,6 σε 5,8%).
Παραδείγματα δε από εφαρμογή αντίστοιχων συμβάσεων υπάρχουν πολλά. Η Αργεντινή πχ, που υπέγραψε αντίστοιχη σύμβαση το 2001, ακόμα στενάζει από την «μπότα» του ΔΝΤ.
Ας πούμε την αλήθεια λοιπόν: Το μνημόνιο είναι μια ενσυνείδητη προσπάθεια να αλωθεί η εθνική μας κυριαρχία. Είναι προσπάθεια να χτυπηθεί η προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έτσι όπως την οραματίστηκε ο ΝτεΣτεν. Είναι προσπάθεια να τρωθεί η εθνική μας αξιοπρέπεια.

Στις επικείμενες εκλογές αιρετών μάς δίνεται η ευκαιρία να καταδικάσουμε αυτούς που μας καταδίκασαν. Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη.

ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΟΜΙΤΖΗΣ
Yποψήφιος αιρετός για το ΚΥΣΠΕ με τη ΔΑΚΕ ΠΕ
Δάσκαλος στο 1ο ΔΣ Αγ. Στεφάνου Αττικής – Νομικός
web: http://dake-lagomitzis.blogspot.com

Αποχή μαθημάτων για τους καθηγητές του ΠΤΔΕ και του ΤΕΠΑΕ Θεσσαλονίκης

Οι καθηγητές στη Γενική Συνέλευση Τμήματος του Π.Τ.Δ.Ε. και του Τ.Ε.Π.Α.Ε. αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα έως και την Παρασκευή, με σκοπό την άμεση επίλυση
του προβλήματος με τους αποσπασμένους.
Η Γραμματεία του Τ.Ε.Π.Α.Ε. θα μείνει ανοιχτή ενώ του Π.Τ.Δ.Ε. δεν θα λειτουργήσει. Στον Πύργο θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και εκδηλώσεις.

Μπλέτσας Χρήστος : Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην κ. Διαμαντοπούλου που κατάφερε να καταστρέψεί ό,τι είχαν χτίσει τόσα χρόνια τα Παιδαγωγικά!!! Αναβάθμιση λέει μετά...

Οι απόψεις του Ευγένιου Τριβιζά (καθηγητή εγκληματολογίας στην Μ. Βρεττανία και συγγραφέα παιδικών βιβλίων) για τον όρο PIGS


O χαρακτηρισμός των Ελλήνων ως απατεώνων, προδοτών και άλλων τινών δεν είναι παρά μία ακόμα περίπτωση του κοινωνιολογικού φαινομένου της επικλήσεως αρνητικών εθνικών στερεοτύπων σε περιπτώσεις κρίσεων. Αντί να κρίνονται και να κατακρίνονται αποφάσεις ή ενέργειες συγκεκριμένων ατόμων, στιγματίζεται συλλήβδην έναs ολόκληρoς λαός. Το πιο επικίνδυνο στερεότυπο είναι η αμφισβήτηση της ανθρώπινης φύσης φυλών και εθνών.

Το αρκτικόλεξο «ΡΙGS»(*) (ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ), το οποίο χρησιμοποιούν Δυτικοευρωπαίοι και Αγγλοσάξονες επενδυτές και σχολιαστές, ως συνοπτικό τρόπο αναφοράς στους λαούς της Νότιας Ευρώπης και τις οικονομίες τους, δεν είναι μόνο μια κακόγουστη προσβολή. Είναι μια σύγχρονη εκδοχή του ιστορικού φαινομένου της αμφισβήτησης της ανθρώπινης φύσης του συνανθρώπου, της διαδικασίας κατά την οποία μέλη μιας εθνικής ομάδας υποβιβάζουν τα μέλη μιας άλλης στο επίπεδο των ζώων, μεταδίδοντας έμμεσα το μήνυμα ότι είναι άξια να τύχουν παρόμοια με αυτά μεταχείρισης.

Αν και ορισμένα έντυπα, όπως οι «Financial Τimes», και τράπεζες, όπως η Βarclays, κατόπιν καταγγελιών, όπως εκείνη του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, απαγόρευσαν τη χρήση του, ο όρος κινδυνεύει να καθιερωθεί. Όσοι εξακολουθούν να τον χρησιμοποιούν δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα μιας τέτοιας πρακτικής. Λησμονούν ότι παρόμοιες μειωτικές εκφράσεις είχαν χρησιμοποιηθεί συστηματικά κατά το παρελθόν για να απευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να αναστείλουν τυχόν ενδοιασμούς, να απενεργοποιήσουν τη συναισθηματική ταύτιση και να διευκολύνουν διωγμούς, σφαγές, ακόμα και γενοκτονίες.

Της γενοκτονίας της Ρουάντας για παράδειγμα είχε προηγηθεί μια κυβερνητικά συντονισμένη εκστρατεία λεκτικής «αποκτήνωσης» των θυμάτων και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πόλεμου η ιαπωνική προπαγάνδα είχε χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο εναντίον των Αμερικανών. Η πιο ακραία, βέβαια περίπτωση, ήταν εκείνη του Τρίτου Ράιχ. Ένα από τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη γενοκτονία των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ήταν το παρασιτοκτόνο Ζyclon Β. Πολύ πριν, όμως, οι κρατούμενοι εξοντωθούν με παρασιτοκτόνα, είχε προηγηθεί η απομείωση της ανθρώπινης φύσης τους από τον ναζιστικό μηχανισμό προπαγάνδας.

Εκφράσεις όπως «αρουραίοι», «μολυσματικά ζωύφια» είχαν χρησιμοποιηθεί συστηματικά για τον χαρακτηρισμό τους. Και φυσικά όταν εκλαμβάνεις τους αντιπάλους σου όχι ως ανθρώπους αλλά ως κτήνη ή παράσιτα, δεν έχεις και πολλούς ενδοιασμούς για να τους εξοντώσεις προκειμένου να ανακυκλώσεις τις τρίχες ή το λίπος τους. Η λεκτική «αποκτηνωτική» βία αποτελεί συχνά τον προθάλαμο πραγματικής και όχι μόνο στη διεθνή σκηνή.

Σε έρευνά μου για τα εγκλήματα του όχλου είχα κάνει διάκριση μεταξύ δύο κατηγοριών υβριστικών εκφράσεων, εκείνων οι οποίοι αρνούνται τον ανδρισμό του αντιπάλου και εκείνων οι οποίοι αρνούνται την ανθρώπινη φύση του και είχα διαπιστώσει ότι η πρώτη ανοίγει τον δρόμο σε ριτουαλιστική και η δεύτερη σε πραγματική βία. Οι τραγικές συνέπειες της λεκτικής «αποκτήνωσης» είναι ο λόγος για τον οποίο οι ανθρωπολόγοι Μontagu και Μatson θεωρούν ότι οι διαδικασίες άρνησης της ανθρώπινης υπόστασης συνανθρώπων είναι «ο πέμπτος καβαλάρης της Αποκαλύψεως» . Θα ήταν υπερβολικό, βέβαια, να ισχυριστεί κανείς ότι οι χρήστες του όρου «ΡΙGS» προετοιμάζουν το έδαφος για την οικονομική κατακρεούργηση των άσωτων «γουρουνιών» του Νότου.

Είναι όμως απορίας άξιο το ότι πολιτισμένοι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να διαδίδουν μειωτικές εκφράσεις που τόσα δεινά έχουν προκαλέσει κατά το παρελθόν. Όταν δεν αντιμετωπίζουμε τους άλλους ως άτομα, αλλά ως εκπροσώπους στερεοτύπων, όταν μία εθνότητα θεωρείται ότι ενσαρκώνει το έντιμο και το ηθικό και ο αντίπαλος το δόλιο και το ανήθικο, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για κάθε λογής βαρβαρότητα. Ούτε οι Νότιοι είναι «γουρούνια», ούτε οι Έλληνες είναι εκ γενετής απατεώνες, ούτε οι Γερμανοί επιρρεπείς σε γενοκτονίες.

Το καλό και το κακό ενυπάρχει στον καθένα και το δεύτερο μπορεί εύκολα να πυροδοτηθεί από λεκτικές κοινωνικές διαδράσεις. Ας ελπίσουμε ότι ο «πέμπτος καβαλάρης της Αποκαλύψεως», προτού συνεχίσει τη νέα του επέλαση, θα σκοντάψει στους βράχους της λογικής και της κοινής μας ανθρωπιάς.
*) PIGS = Portugal - Italy - Greece - Spain
Ευγένιος Τριβιζάς