Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Η εισήγησή μου στο Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας με θέμα : 24ωρη Απεργιακή κινητοποίηση στις 11-05-2011


Μπλέτσας Χρήστος : Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Δυστυχώς θα πρέπει να ανατρέξουμε στα πρακτικά των προηγούμενων Δ.Σ. του Συλλόγου μας και να παραδεχτούμε ότι μήνες τώρα τα ίδια προβλήματα μαστίζουν τον κλάδο μας και μάλιστα προστίθενται σταθερά νέα προβλήματα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και ψύχραιμοι!

Η επίθεση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εναντίον των όλων των εργαζομένων είναι πασιφανής! Οι Έλληνες εργαζόμενοι ζουν μια ιδιαίτερη κατάσταση καθώς βάλλονται από παντού!

Ειδικότερα εμείς, οι εκπαιδευτικοί του Δημόσιου Σχολείου, δεχόμαστε ανηλεή πυρά τόσο σε οικονομικά, όσο και θεσμικά θέματα!

Το εισόδημά μας έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα, φαίνεται να γυρνάμε στο επίπεδο του 1960 τότε που το να είσαι δάσκαλος ήταν οικονομικά… ένας μικρός ξεπεσμός! (Τουλάχιστον τότε το κοινωνικό γόητρο ήταν υψηλό! Τώρα;) Πρέπει να απαιτήσουμε την οικονομική μας αναβάθμιση, γεγονός που, ούτως ή άλλως θα έχει ανταποδοτικό όφελος για την τοπική οικονομία στην οποία διαβιούμε.

Οι διορισμοί εκπαιδευτικών είναι πλέον ανέκδοτο! Ο εμπαιγμός και η ομηρία των συναδέλφων έχει γίνει επιστήμη από τους κυβερνώντες! Κανείς δε ξέρει τι θα γίνει του χρόνου, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσες θέσεις θα χαθούν φέτος! Ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι αδύνατος και πολλοί συνάδελφοι έχουν υποστεί την ψυχρολουσία της αλλαγής αποφάσεων ΠΥΣΠΕ αλλά και ΚΥΣΠΕ!

Είναι προφανές ότι στόχος τους είναι η πλήρης απαξίωση των εκπαιδευτικών, η κάμψη του φρονήματός τους, ενός κλάδου που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της Εθνικής Δυναμικής και της Πνευματικής ανόδου της χώρας μας! Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιθετικότητα της Κυβέρνησης εναντίον μας!

Η επίθεση στους εκπαιδευτικούς συνεχίζεται και σε θεσμικά ζητήματα που κανένα οικονομικό όφελος δεν έχουν για το Κράτος!

Αντίθετα, κάθε ευρώ που κόβεται από το χώρο της Παιδείας θα το στερηθεί στο πολλαπλάσιο η ελληνική κοινωνία στο εγγύς μέλλον!

Πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά!

Ωστόσο έχουμε χρέος να ψέξουμε και την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης από τα Δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα διότι ο τρόπος με τον οποίον τη χειρίζονται επικοινωνιακά είναι τουλάχιστον άστοχος: Μόλις χτες το Δ.Σ. της ΔΟΕ συνεδρίασε και οριοθέτησε τα αιτήματα του Κλάδου στην απεργία. Μόλις σήμερα μας τα κοινοποίησε! Σε λίγες μέρες καλούμαστε να οργανώσουμε αυτή την προσπάθεια, κι όμως λες και δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι ότι ο χρόνος που απομένει δεν είναι επαρκής, ότι το οργανόγραμμά τους θα έπρεπε να είναι διαφορετικό, να εμπνέει τους συναδέλφους και να μην τους προκαλεί! Τα προνόμια είναι εύλογα για τους εργατοπατέρες αλλά χρειάζεται και ανάλογη δράση! Η ανεπάρκεια δεν είναι συγχωρητέα πια, αν δε μπορούν κάποιοι τότε είναι στο χέρι μας στις προσεχείς εκλογές να βρούμε τα κατάλληλα πρόσωπα από κάθε παράταξη και να αλλάξουμε τη μοίρα του Κλάδου!

Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να κινητοποιήσουμε τους συναδέλφους με όποιο μέσο και τρόπο μπορούμε, άλλωστε όταν το καταφέραμε αυτό, αλλάξαμε ακόμα και αποφάσεις του Υπουργείου! Είναι και δική μας νίκη η συγχώνευση του Δ.Σ. Σταυρού και του Δ.Σ. Κοντοδεσποτίου με το 2ο Δ.Σ. Ψαχνών κι όχι με το 3ο Δ.Σ. Ψαχνών ή η μη συγχώνευση του Δ.Σ. Βατώντα με το 4ο Δ.Σ. Νέας Αρτάκης.

Πρέπει να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για το γεγονός ότι περίπου 47 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στο Νομό μας είναι ακόμα απλήρωτοι ή ότι τα αποτελέσματα των μεταθέσεων του ΚΥΣΠΕ φανερώνουν πως τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τις προσλήψεις και τις αποσπάσεις εντός και εκτός Νομού το 2011.

Όσο για το ερώτημα γιατί δεν έχουμε μαζικότερη συμμετοχή στις δράσεις του Συλλόγου, ας αναλογιστούν τα αποτελέσματα των πράξεών τους αυτοί που είτε καταστροφολογούν χωρίς όριο και έχουν ανάγει την άρνηση των πάντων σε πανάκεια, είτε αυτοί που βρίσκουν και θετικές πλευρές στην πολιτική του Υπουργείου και καθησυχάζουν τους συναδέλφους λέγοντάς τους πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται!

Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Σε τοπικό επίπεδο μπορούμε ενωμένοι την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011 να καταλάβουμε συμβολικά το γραφείο του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να δείξουμε την αντίθεσή μας σε όσα γίνονται στο χώρο της Παιδείας. Να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους δράσης, όχι μόνο να υιοθετούμε παγιωμένες και απαρχαιωμένες τακτικές διεκδίκησης που κούρασαν και απογοήτευσαν!

Ήρθε η ώρα του αγώνα. Μόνο ενωμένοι θα νικήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου