Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.: Η Κυβερνητική πολιτική των περικοπών στην παιδεία:εμποδίζει τις μεταφορές μαθητών μέσω ΚΤΕΛ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ


ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 15Α - 10557 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210-3312793 & 6974 750407

www.dakepe.gr e-mail: info@dakepe.gr

05 – 05 - 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Κυβερνητική πολιτική των περικοπών στην παιδεία:

· εμποδίζει τις μεταφορές μαθητών μέσω ΚΤΕΛ

· ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

· Λίγες μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους και λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων η Κυβερνητική πολιτική των περικοπών στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας δημιουργεί νέα αδιέξοδα και προβλήματα σε μαθητές και γονείς.

Η Κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στο κίνημα «δεν πληρώνω». Από τη μια πραγματοποιεί σπατάλες και από την άλλη περικοπές και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τα ΚΤΕΛ που εκτελούν τις μεταφορές των μαθητών στις δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.

Με δεδομένο την αύξηση της τιμής των καυσίμων και την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων τα ΚΤΕΛ αδυνατούν να μετακινήσουν μαθητές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους μαθητές και στις οικογένειές τους. Ήδη άρχισαν να μη μετακινούνται μαθητές και να δημιουργούνται προβλήματα στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Εύβοια και στην Αρκαδία ενώ το πρόβλημα μετακυλύεται και στην νησιωτική Ελλάδα με χαρακτηριστικές περιπτώσεις την Τήνο και την Πάρο.

· «Θυσία» γίνονται τα όνειρα 1.152 μαθητών με αναπηρία και Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (δυσλεξία, δυσγραφία, κ.α.) από την Περιφέρεια που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑΛ, καθώς το Υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωσή του, περιορίζει τα εξεταστικά κέντρα μόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Με αυτή τους την απόφαση:

- Υποχρεώνει τις οικογένειες, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να μεταναστεύσουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη.

- Δημιουργεί ανυπολόγιστο ψυχολογικό κόστος στα παιδιά καθώς θα πρέπει να σταματήσουν το διάβασμά τους και να μετακινηθούν σε ξένο περιβάλλον σε μια από τις πιο πιεστικές στιγμές της ζωής τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΜΕ Πειραιά πάνω από 350 μαθητές θα αναγκαστούν μετακινηθούν από τα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική των περικοπών για την παιδεία και να λειτουργήσει με κριτήρια παιδαγωγικά και όχι λογιστικά.

Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι είδος πολυτελείας.

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Κόκκινος Χαράλαμπος

Ανδρουλάκης Μάνος

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου