Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Δ.Ο.Ε.: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Αθήνα 18/5/2011

Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με αφορμή την τραγική επέτειο της 19ης Μαΐου, εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού για την αναγνώριση της γενοκτονίας που οργανώθηκε εις βάρος του, από την Οθωμανική αυτοκρατορία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Ένα κομμάτι του Ελληνισμού οδηγήθηκε μέσα από βίαια γεγονότα και αποτρόπαια εγκλήματα στο να εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες ύστερα από 3 χιλιάδες χρόνια.

Αυτές τις μέρες δεν αρκεί ένα απλό μνημόσυνο. Η Ιστορία μάς καλεί να αναλάβουμε, σαν σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία, τις ευθύνες μας και να προβούμε σε ενέργειες, που να αποτρέπουν πιθανές γενοκτονίες στο μέλλον.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης οραματιζόμαστε μια κοινωνία του αλληλοσεβασμού, της κατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών!

Πιστεύουμε πως είναι καθήκον όλων μας να διαπαιδαγωγήσουμε τις επόμενες γενιές με υψηλά ιδανικά, με τις αρχές της αλληλεγγύης, της αποδοχής του διαφορετικού, της συνεργασίας.

Θεωρούμε χρήσιμες τις φιλίες μεταξύ των λαών και τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες όμως δε θα πρέπει να στηρίζονται στην παραγραφή και το ψέμα, παρά στην παραδοχή της αλήθειας. Όχι για λόγους εκδίκησης, αλλά γιατί έτσι αποτρέπεται η επανάληψη των ίδιων λαθών στο μέλλον.

Όλα τα παραπάνω ας αποτελέσουν τη βάση για την εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των λαών ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια τραγικά γεγονότα.

Από τη Δ.Ο.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου